Произвођачи морају да тестирају млеко два пута месечно

Поред лабораторије за контролу млека Србија ће ускоро добити и лабораторију за контролу прерађевина од меса. Влада Србије је уложила три, а ЕУ осам милиона евра у лабораторију за млеко. Сви произвођачи млека мораће два пута месечно да тестирају своје производе у Националној лабораторији за контролу млека, рекла је премијерка Ана Брнабић након обиласка Дирекција за националне референтне лабораторије.

Премијерка је додала да ће анализе бити бесплатне, а да ће сваки произвођач добити смернице шта да предузме уколико постоје одступања у квалитету њихових производа од европских стандарда.

"То што Србија сада има акредитовану Националну лабораторију за грађане значи већу безбедност и бољи квалитет хране, а за произвођаче стандардизацију квалитета производа и фер тржиште", рекла је Брнабић.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да ће Србија у мају или јуну добити Лабораторију за безбедност хране, а да је Национална лабораторија за контролу млека важна како би се утврдио квалитет млека и млечних производа на тржишту. 

Постојање националних, акредиотованих лабораторија за контролу хране важно је и за испуњавање услова за отварање поглавља 12, које се односи на безбедност хране.

"Донели смо и нове правилнике за месо, јаја...помажемо произвођачима да изађу на друга тржишта", нагласио је Недимовић.

Упитан да ли је Србија ускладила са европским стандардима вредности афлатоксина у млеку он је рекао да наша земља "тежи ка томе", али да је и даље дозвољени ниво афлатоксина у Србији 0,25 микрограма по литру, док је у земљама ЕУ 0,05 грама.

"Србија извози млеко у земље у окружењу и стандарди су усклађени са њиховом регулативом. Немамо велике количине млека да би могли да извозимо у ЕУ", рекао је Недимовић и подсетио да је дозвољени ниво афлатоксина за САД 0,5 микрограма по литру.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици оценио је да је отварање нове акредитоване лабораторије за испитивање млека важан корак не само у унапређењу безбедности и квалитета хране у Србији, већ и за пут Србије ка чланству у ЕУ.

Нагласио је да је Поглавље 12, које се односи на безбедност и квалитет хране, најкомплексније и технички најзахтевније поглавље у процесу преговора о чланству у ЕУ.

"Србија заслужује да има најбоље стандарде по питању квалитета хране, а овај центар представља додатно охрабрење у процесу приступања Србије ЕУ", рекао је Фабрици.

Додао је да је 4,5 милиона евра, од укупно осам милиона колико ЕУ издвојила за Дирекцију, уложено у реконструкцију центра, а остатак за обуке запослених.

Министарка за европске интерграције Јадранка Јоксимовић рекла је да је пројекат, започет 2010. године финансирањем из претприступних фондова ЕУ, био "пред колапсом" због ненаменског трошења новца и неодговорног понашања претходних влада до 2012. године.

"Успели смо да од 2014.године откочимо' тај пројекат знатним издвајањем буџетских средстава да се оно што је потрошено надокнади и да ЕУ настави да финансира пројекат у сегентима као што су лабораторијска опрема", рекла је Јоксимовић.

Министарка је навела да је ЕУ финансирала пројекат са осам милиона евра и да је Влада Србије учествовала са око три милиона евра.

"Заједничким радом и синергијом успели смо да обезбедимо рад кровне институцију за контролу квалитета хране, важну за наше грађане и произвођаче који желе да пласирају робу на европско тржиште", истакла је Јоксимовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи