Србија као домаћинска кућа у којој се добро кува

За српски туризам 2018. година била је рекордна. Девизни прилив износио је више од милијарду и три стотине милиона евра, а Србију је посетило 3,4 милиона туриста, каже директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић. Најављује да ће ове године бити подељено 100.000 ваучера домаћим туристима, као и то да ће Србија свој туристички потенцијал приказати на предстојећем Међународном сајму туризма.

Туристи који посећују Србију неретко на прво место разлога доласка у нашу земљу стављају српску кухињу. Ипак, није мали ни проценат туриста које интересују наше културно и историјско добро.

„Главни утисак који остављамо на туристе односи се на наше гостопримство, гастрономију али свакако и знаменитости. Наше истраживање је показало да се чак више од 40 процената анкетираних туриста изјаснило да су због културног и историјског наслеђа дошли у Србију, али опет, на крају путовања, ипак издвајају гостопримство и нашу храну“, рекла је, гостујући у нашем Јутрањем програму, Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије.

Према статистици, током 2018. године, Србију је посетило 103.000 кинеских туриста што их ставља на треће место према бројности иностраних посетилаца наше земље.

„Сада сигурно можемо рећи да је 2018. година била рекордна година за наш туризам. О девизном приливу немамо финалне податке Народне банке, али можемо да направимо пројекцију, а то је да је девизни прилив од туризма више од милијарду и три стотине милиона евра. Ово је трећа година заредом да прелазимо ту милијарду. Било је 3,4 милиона туриста, 9,4 милиона ноћења“, објашњава Марија Лабовић.

„Током протекле године више пута смо били од стране Си-Ен-Ена, Њујорк тајмса, Гардијана и других великих светских медијских кућа препоручивани као дестинација коју треба посетити. Угостили смо 102 новинара и осам ТВ кућа“, рекла је Марија Лабовић и додала да је почетком ове године на ТВ Скај почело емитовање серијала од шест једносатних емисија о Србији.

Спремни нови ваучери 

Када је реч о нашим туристима, ваучери за 2019. годину су спремни.

„Ваучери су показали одличне резултате, прошле године су подигнути у рекордном року, малтене их у јуну већ није било. Ове године ће бити 100.000 ваучера, а пријављено је 965 објеката који ће их прихватати. Највећи број ваучера прошле године користили су пензионери, више од 50 одсто“, каже Лабовић.

Лабовић истиче да овакве мере подстицаја помажу, осим пензионерима, незапосленима и онима са примањима мањим од 60.000 динара како би организовали одмор у Србији по повлашћеној цени.

Мултимедијална соба 

Међународни сајам туризма у Београду, 41. по реду, почиње 21. фебруара.

„Учествује 35 земаља и велики број излагача, а Хала 4 је место где ће бити представљена комплетна туристичка понуда Србије. Ми се трудимо да сваке године унесемо неку новину. Ове године премијерно ћемо имати једну мултимедијалну собу у којој ће посетиоци моћи да виде шест интересантних филмова о Србији који су снимани савременом технологијом, па ће гледаоци имати утисак као да уистину бораве одређеној локацији“, најавила је Марија Лабовић.

У сарадњи са Заводом за заштиту природе, ове године Туристичка организација Србије на Сајму организује квиз знања, а планиран је и низ других активности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи