Пољопривредници ишчекују субвенције за гориво

Од почетка године, цене нафтних деривата на нашим пумпама мирују. А земљорадници се надају да ће већ за пролећну сетву у тракторе сипати јефтинији дизел, јер је председник Александар Вучић најавио да ће у четвртак Влада поново одобрити субвенције на гориво за пољопривреднике.

У протекле три године пред пролећну сетву, жетву и јесење радове, пољопривредници су имали само акцијске попусте које су давале нафтне компаније. Свако умањење је добродошло, али су им субвенције, кажу, неопходне.

"Отприлике трошим око пет хиљада литара горива годишње. Убудуће ћу користити и више јер сам ушао и у сточарство и мера субвенционисања горива ће бити добра, ја се надам да ће то бити бар у износу до висине акцизе коју плаћам на гориво, а која се негде у Европској унији не плаћа за пољопривреду", наводи пољопривредник из Суботице Павле Кујунџић.

Уместо скупог дизела, пољопривредници су неретко у своје тракторе сипали нелегано купљено базно уље па чак и обичан зејтин. Стручњаци подсећају да готово све земље у региону дотирају гориво за пољопривреду и продају га под именом – плави или зелени дизел или гасно уље.

"Који ће бити модалитет на који ће се начин субвенционисати, да ли кроз враћање дела акцизе, да ли кроз посебно обојени дизел за пољопривредну производњу, то је већ сада техничка ствар, али ова мера је свакако добра како за пољопривредне произвођаче, тако за тржиште генерално. Смањиће трошкове инпута пољопривредне производње, добро је и за борбу против сиве економије у овом сегменту", каже Горан Радосављевић из Националног нафтног комитета Србије.

Иначе, цене на пупама мирују. Иако је нафта на берзама скупља него у децембру, долар је стабилан па већина нафтних компанија још није укалкулисала у цене ни динар по основу усклађивања акциза.

"Свако тржиште је специфично, зависи од много фактора, којом брзином и којим интензитетом ће се мењати цене зависи од залиха, од потрошње, од много ствари. То су тржишне категорије", објашњава Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије.

Анализа показује да је у протекла три месеца бензин појефтинио за 15 динара, дизел за 12, а гас за аутомобиле за седам динара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво