Вредност инфраструктурних пројеката са Кином пет милијарди евра

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић примила је у прву посету нову амбасадорку Кине у Београду Чен Бо, са којом је разговарала о сарадњи Србије и Кине на реализацији заједничких инфраструктурних пројеката.

Зорана Михајловић је истакла да је вредност пројеката са Кином који су у току већа од милијарде евра, те да су планирани пројекти вредни четири милијарде евра.

"Србија и Кина одлично сарађују, пре свега захваљујући пријатељству и добрим односима два председника, Александра Вучића и Си Ђинпинга. Вредност пројеката које заједнички реализујемо износи више од пет милијарди евра. Радимо заједно на изградњи Коридора 11, обилазнице око Београда, на пролеће нас чека почетак радова на деоници Прељина-Пожега, а кинеске компаније су наш поуздан партнер и на изградњи брзе пруге Београд-Будимпешта", рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе подсетила је и да је Србија прва земља у региону која је са Кином закључила Споразум о стратешком партнерству и једина има Споразум о сарадњи у области инфраструктуре, на основу кога су Кинези изградили први мост у Европи, мост Земун-Борча.

"Заједно реализујемо важне инфраструктурне пројекте, пре свега у друмском и железничком саобраћају. Радује нас и да смо део иницијативе 'Један појас, један пут'. За Србију је важно регионално повезивање, као и сарадња са нашим стратешким партнерима, а Кина је један од њих. Верујем да ћемо и у будућности имати добру сарадњу, јер је то у обостраном интересу " рекла је она.

Амбасадорка Чен Бо захвалила је потпредседници Владе Србије на топлој добродошлици и истакла да ће посвећено радити на даљем јачању сарадње две земље и реализацији великих инфраструктурних пројеката.

Михајловић је поклонила у знак добродошлице новој кинеској амбасадорки стилизовану везену минијатуру, ручни рад наших жена са села.  

Ове поклоне потпредседница традиционално дарује страним званичницима у склопу иницијативе "Упослимо хиљаду жена у руралним подручјима", коју Координационо тело за родну равноправност реализује у сарадњи са Етно-мрежом и НАЛЕД-ом, наводи се у саопштењу из њеног кабинета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво