Људи који живе своје снове

Од плантаже на сталаже, па у тањир – пут је хране ка профиту. Салаши, као модел одрживе пољопривреде са димензијом туризма, традицијом нас воде у будућност. Александар Самарџија Сплића је пре 20 година први увидео да је етно и еко-туризам будућност.

"Салаш 137 је први салаш који је прерастао у туристички објекат и који служи за туристичке намене", каже Александар Самарџија Сплића.

Док се кува парадајз-чорба обилазимо салаш. Све је као некада, топлина дома и веселе животиње на слободи. Нема домаћинске куће без коња.

"У Војводини да. Коњички клуб Салаша 137 је почео из љубави према коњима, имали смо два коња, јер смо волели, желели да научимо да јашемо, јер смо сматрали да коњи припадају салашима. Толико људи је почело да долази, толико људи се заљубило у коње да коњички клуб на нашем салашу сада има 26 коња, много деце је овде научило да јаше. Много деце долази да се такмичи и постајемо врло озбиљан клуб препонских коња", каже Самарџија Сплића.

Салаши су најбољи пример одрживе пољопривреде.

"Салаш 137 последњих 20 година привлачи госте својом храном, амбијентом, активностима и дружењем и морам да признам да смо стециште гостију све више и више. Пре 20 година Салаш 137 је био пионирски подухват. Добри пријатељи су били скептични према нашој идеји да бисмо ми могли да претворимо један салаш у место где би се могао ипак десити некакав туристички производ", говори Самарџија Сплића.

Салаш је као место сусрета савременог и традиције, инспирација и уметницима. Перформанс Виле, царице и краљице сведочи о женској енергији кроз историју.

"Одрастала сам у Врднику на Фрушкој гори, то је било некако бајковито место у коме се дешавала та женска енергија, наша Милица Стојадиновић Српкиња, наша прва песникиња живела је у Врднику и оставила тај траг", каже дизајнерка Бранислава Леђенац.

Живела је у бајци, а бајку живи и сада.

"То је стварно била бајка, писали смо песме, новине Врдничка вила и одатле је можда и кренула та моја идеја да направим колекцију женама из наше историје које су врло важне, а јако се мало зна о њима", истиче Леђенац и показује нам део своје колегиције посвећен Јефимији, принцези Оливери, Милици Стојадиновић Српкињи, царици Јелени и још многим другим женама.

Емисију Знање имање можете погледати 10. фебруар 2019. године, у 11 часова, на Првом програму РТС-а

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво