Седми избор за предузетника године

Србија седму годину заредом бира најуспешнијег предузетника који ће нашу земљу представљати на такмичењу за најбољег предузетника света ревизорске-консултантске компаније "Ернст и Јанг" у Монте Карлу. У ужем избору је 27 компанија из 12 градова. Они заједно запошљавају више од две хиљаде људи и имају годишњи приход од 23 милијарде динара.

Седми избор за предузетника године потпуно другачији од првог. У ужем избору сада су високотехнолошке фирме које су своје пословање потпуно дигитализовале. Зато им још више смета што их не прати иста таква администрација.

"Подносили смо један захтев и било је потребно да део документације предамо у папиру. Само фактура за фотокопирање те документације износила је 86 хиљада динара", каже Иван Смиљковић, члан Извршног одбора "Прокредит банке".

Предузетницима више нису потребни сертификати за извоз јер су у знању конкурентнији од западних фирми "made in Serbia" има своју цену. Од државе очекују само подршку каква је поновно увођење пореског кредита од 15 одсто на инвестиције. Имају и рачуницу – у милионима евра.

"Не верујем да би било више од 50 али хајде да кажемо до 100. А с друге стране када имамо тај суфицит можда би тај суфицит могао да се примени једним да кажем очигледним потезом. Надам се. Верујте с ким год сам разговарао из државног апарата сви су се сложили", рекао је Дарко Будеч, победник конкурса 2012. године.

За инвестицију у Србији од пет милиона евра потребно је обезбедити шест милиона. За исто улагање у Чешкој слична фирма добија донацију Европске уније од четири милиона евра.

"Значи, без обзира што тог чешког предузетника иста фабрика кошта милион евра а нашег шест, наш предузетник успе да са конкурентношћу, квалитетом производа, квалитетом презентације победи", истиче Иван Ракић из фирме "Ернст и Јанг".

Стабилан курс евра и инфлација допринели су развоју малих и средњих предузећа а банкари процењују да ни евентуална криза неће драстично померати камате на кредите за инвестирање.

број коментара 0 Пошаљи коментар