Продаја станова у експанзији, најчешће се плаћају кешом

У децембру 2018. године издато је 1.600 грађевинских дозвола, што је највише до сада. Иако последњих година цене некретнина расту, продаја станова је у експанзији. Све је веће интересовање страних инвеститора за изградњу некретнина у Србији. Према анализи највеће консултантске куће из области некретнина на свету, прогнозе за домаће тржиште наредних неколико година су оптимистичне.

И поред пораста промета од 15 одсто у првој половини прошле године, на годишњем нивоу ипак се десио пад промета стамбених непокретности од три процента. Најскупљи и најквалитетнији станови на ексклузивним локацијама и даље се најбоље продају. Прошле године продато је пословног простора за 170 милиона евра.

"Очекујемо повећање страних инвестиција у наредних пар година и то пре свега од институционалних инвеститора, инвеститора који захтевају сигурно окружење за инвестирање и ниже стопе повраћаја. Постајемо стабилније и зрелије тржиште а са друге стране у остатку Европе је све мање шансе за инвестирање", каже Небојша Нешовановић из Међународне консултантске куће ЦБРЕ.

Генерални директор консултантске куће ЦБРЕ за Југоисточну Европу Ендру Пирсон каже да Србију виде као тржиште које има огроман потенцијал за инвестирање у сектор некретнина.

Цена новоградње на ексклузивним локацијама је преко 2.000 евра по квадрату. Више од 80 одсто купаца станове плаћа кешом и многи их виде као инвестицију, јер нема камате на орочену штедњу у банкама. С друге стране, највише је оних који чекају програм јефтине станоградње.

"Ко има просечну српску плату тешко да у овом моменту може да размишља о куповини неке некретнине. Ако већ мора, купиће на периферији градова и по цени која се креће до хиљаду евра по квадрату", каже Горан Родић из Грађевинске коморе Србије.

Уз скок на дуинг бизнис листи Светске банке са 186. на 11. место после увођења електронских дозвола, број градилишта је са 12.000 2015. године повећан на 39.000 у прошлој години. И ускоро ће их бити више јер је почела изградња станова за припаднике снага безбедности.

"Ово је само прва фаза где ће бити изграђено 8.022 стана за припаднике снага безбедности а онда се иде и у другу фазу, чак се размишља да се прошири категорија лица која могу под овим условима, дакле повољнијим условима да стекну кров над главом", каже државни секретар у Министарству грађевинарства  Александра Дамњановић.

Вредност изведених радова у прошлој години повећана је за око 20 одсто, а издато је скоро 20.000 дозвола за градњу. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво