Продаја станова у експанзији, најчешће се плаћају кешом

У децембру 2018. године издато је 1.600 грађевинских дозвола, што је највише до сада. Иако последњих година цене некретнина расту, продаја станова је у експанзији. Све је веће интересовање страних инвеститора за изградњу некретнина у Србији. Према анализи највеће консултантске куће из области некретнина на свету, прогнозе за домаће тржиште наредних неколико година су оптимистичне.

И поред пораста промета од 15 одсто у првој половини прошле године, на годишњем нивоу ипак се десио пад промета стамбених непокретности од три процента. Најскупљи и најквалитетнији станови на ексклузивним локацијама и даље се најбоље продају. Прошле године продато је пословног простора за 170 милиона евра.

"Очекујемо повећање страних инвестиција у наредних пар година и то пре свега од институционалних инвеститора, инвеститора који захтевају сигурно окружење за инвестирање и ниже стопе повраћаја. Постајемо стабилније и зрелије тржиште а са друге стране у остатку Европе је све мање шансе за инвестирање", каже Небојша Нешовановић из Међународне консултантске куће ЦБРЕ.

Генерални директор консултантске куће ЦБРЕ за Југоисточну Европу Ендру Пирсон каже да Србију виде као тржиште које има огроман потенцијал за инвестирање у сектор некретнина.

Цена новоградње на ексклузивним локацијама је преко 2.000 евра по квадрату. Више од 80 одсто купаца станове плаћа кешом и многи их виде као инвестицију, јер нема камате на орочену штедњу у банкама. С друге стране, највише је оних који чекају програм јефтине станоградње.

"Ко има просечну српску плату тешко да у овом моменту може да размишља о куповини неке некретнине. Ако већ мора, купиће на периферији градова и по цени која се креће до хиљаду евра по квадрату", каже Горан Родић из Грађевинске коморе Србије.

Уз скок на дуинг бизнис листи Светске банке са 186. на 11. место после увођења електронских дозвола, број градилишта је са 12.000 2015. године повећан на 39.000 у прошлој години. И ускоро ће их бити више јер је почела изградња станова за припаднике снага безбедности.

"Ово је само прва фаза где ће бити изграђено 8.022 стана за припаднике снага безбедности а онда се иде и у другу фазу, чак се размишља да се прошири категорија лица која могу под овим условима, дакле повољнијим условима да стекну кров над главом", каже државни секретар у Министарству грађевинарства  Александра Дамњановић.

Вредност изведених радова у прошлој години повећана је за око 20 одсто, а издато је скоро 20.000 дозвола за градњу. 

Остали аутори: Славица Глигоровић
број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 09. феб 2019, 10:42) - anonymous [нерегистровани]

Marketing

Slazem se. Prica o gradjevinskom balonu tj zidanju bez reda koje niko nece kupiti

(четвртак, 07. феб 2019, 11:39) - anonymous [нерегистровани]

Informacija kontra reklama

Nadam se da gradjani Srbije ne citaju, ne primaju sve kao informaciju.Mnogo toga sto je napisano ili kazano na TV je vesta reklama i ima komercijalni cilj.Istinu treba pronaci analiziranjem i znanjem.Znanje steceno kroz skolovanje je vazno.Opste znanje, drustveno obrazovanje je mnogo vaznije za uspeh i prosperitet svake osobe

(четвртак, 07. феб 2019, 10:16) - anonymous [нерегистровани]

Italija

U Italiji na severu je cena stana oko 700€po kvadratu a stanarina najmanje 400€ pa vidite da li se isplati investirati u Srbiji.

(четвртак, 07. феб 2019, 07:41) - anonymous [нерегистровани]

...на годишњем нивоу пад 3%...

...а реално пад је још већи (али агенције "мудро" ћуте) јер су цене реално превисоке за наше тржиште/купце!