Изградња кампуса Ен-Си-Ара у Београду, посао за 4.200 људи

Премијерка Ана Брнабић је у Атланти саопштила да је са менаџментом компаније "Ен-Си-Ар", која иначе послује у Србији, постигнут договор да у априлу почну радови на изградњи кампуса на Новом Београду. Ради се о инвестицији од 90 милиона долара. До завршетка радова требало би да буде запослено 4.200 људи.

Кампус "Ен-Си-Ара" би требало да се налази на Новом Београду, у Блоку 42.

"Задовољни су ('Ен-Си-Ар') у Србији, планирају проширење, данас смо договорили да у априлу крећемо са радовима на кампусу. То ће бити регионални центар 'Ен-Си-Ара' који ће бити у Београду – 30.000 квадратних метара и инвестиција од око 90 милиона долара. Изузетно је важно и драго ми је што смо данас постигли договор", рекла је премијерка новинарима у Атланти.

Како је рекла, за њу је важно да је "Ен-Си-Ар" задовољан у Србији, да увек имају нове планове за инвестирање, нове технологије и да су спремни за сарадњу са образовним институцијама што је за институције Србије веома битно јер је политика Владе – трансформација економије тако да се заснива на знању и иновацијама.

Брнабићева је додала да инвестиције нису увек у радна места и плате већ се ради о томе да компаније попут "Ен-Си-Ара" доприносе трансформацији наше економије.

Како је истакла, за Србију су важни инвеститори који ће улагати у образовање и интелектуалну својину насталу у Србији – тј. да се производ прави нашим знањем и извози као комплетан производ, да постоји та додата вредност.

"Ен-Си-Ар" је, како је рекла, добар пример за то.

"То је једна од водећих компанија у свету и то је добра реклама за Србију да и друге копманије дођу", каже председница Владе. 

Премијерку Ану Брнабић је у "Ен-Си-Ару" дочекао највиши менаџмент компаније.

"Ен-Си-Ар" је једна од водећих глобалних технолошких корпорација, која послује и у Србији.

Своје пословање у нашој земљи започела је 2011. године са 300 запослених, док данас запошљава више од 3.000 људи.

Трансформација економије заснована на знању и иновацијама 

Једна од тема разговора била је и стратегија Владе Србије.

"Показали смо да идемо на ту трансформацију економије засновану на знању и иновацијама, као и нашу пореску политику. Ми од 1. јануара имамо посебне пореске олакшице уколико компаније улажу у истраживање и развој и иновације и надам се да ће 'Ен-Си-Ар' даље да се шири у Србији а да ће бити и других компанија", истакла је Брнабићева.

У "Ен-Си-Ару" су се, како каже, зачудили какав програм реформе образовања Србија има.

Тај програм укључује и то да деца данас у петом разреду уче програмски језик што је веома важно.

"Од 1. септембра програмирање ће бити уведено као обавезан предмет од седмог разреда. То су сигурно у овом тренутку најнапредније ствари у Европи. Поред тога, улажемо и 94 милиона евра само у факултете и институте, од опреме до инфраструктуре и за неколико година то ће, ако овако наставимо, сигурно издвојити Србију међу земљама у региону, а надам се и као земљу иновација у Европи", закључила је Брнабићева.

Уместо 600, данас у "Ен-Си-Ару" ради 3.600 људи 

Стефан Лазаревић, директор "Ен-Си-Ара" за Србију, испричао је да је, кад је "Ен-Си-Ар" дошао у нашу земљу основна идеја била да се из Србије ради основни вид техничке подршке, да се запосли 300 до 600 људи.

Захваљујући талентованим радницима који причају више од 20 страних језика и имају различите ИТ вештине и техничка знања, "Ен-Си-Ар" данас у Србији запошљава 3.100 људи са планом да до краја ове године има преко 3.600, а док се сагради кампус вероватно и 4.200 људи, рекао је Лазаревић.

"Кад данас гледамо 'Ен-Си-Ар' у Србији он је много другачији од онога када смо кренули да радимо бизнис у Србији, пре свега имајући у виду да данас осим пружања техничке подршке радимо на развоју решења за техничку подршку, њихову имплементацију и иновацијама и као добар пример иновације навео бих тим за роботику и аутоматизацију процеса која је значајно унапредила начин пружања техничке подршке нашим клијентима", рекао је Лазаревић.

Према његовим речима, клијенти "Ен-Си-Ара" се налазе од Калифорније до источне границе Русије због чега је компанија донела одлуку да направи и кампус који би, према очекивањима требало да буде готов до почетка 2021. године и у коме ће сви запослени бити смештени под једним кровом.

"Поред тога, ми кампус гледамо као платформу за сарадњу са стартап заједницом, академском заједницом и свима који се баве иновативним делатностима како бисмо заједно у Београду направили екосистем где би наши људи могли да буду укључени у глобалне светске економске процесе", рекао је Лазаревић.

Брнабићева је посетом кампа "Ен-Си-Ара" у Атланти завршила посету САД.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(среда, 30. јан 2019, 08:49) - anonymous [нерегистровани]

Kol centar

To je kol centar za strane kompanije. Ljudi sede i javljaju se na telefon!

(среда, 30. јан 2019, 02:31) - anonymous [нерегистровани]

@NCR

Angelina Andjo, “state of art” ide uz svaki novi projekat (zgradu, “campus”), i ne znaci nista posebno jer “state of art” je svaka nova gradnja, nevazno da li je u Srbiji, Makedoniji ili Nigeriji.
Ja ne zivim u Srbiji ali me vec iritira to lako “palenje” i manipulisanje naroda sa nekim izrazima tako da obican covek misli da je to nesto posebno i nema nigde drugde.
Kako drugacije izgledaju svi novi projekti nego kao “state of art”?!

(уторак, 29. јан 2019, 23:27) - anonymous [нерегистровани]

Pokrenite IT industriju i u Nišu i Kragujevcu

Ne može se cela Srbija preseliti u Beograd i Novi Sad.
Otvorajte ovakve centre i u Nišu i Kragujevcu.

(уторак, 29. јан 2019, 20:22) - Mica Bor [нерегистровани]

Pravi potez

Ovo je pravi potez koji ce pomoci da mladi I skolovani ne napustaju zemlju .

(уторак, 29. јан 2019, 19:44) - Andjelina Ana [нерегистровани]

NCR

NCR je vrlo ozbiljna americka kompanija koja je prethodnih godina pokazala da postuje kvalifikovane radnike u Srbiji i da pruza odlicne uslove rada. Samim tim sto su odlucili da kampus bude lociran u samom Beogradu znaci da su spremni da uloze jos vise u nasu zemlju a sto ce nama doneti dobar rezultat. Imati najsavremeniji kampus u regionu nazvan od strane amerikanaca "state of the art" je velika stvar za nasu drzavu i zato premijerki naklon do poda na postignutom dogovoru!!!

(уторак, 29. јан 2019, 19:29) - Gradjanin [нерегистровани]

Ulaganja

Bolje da ulazete i u preradjivacku industriju i gradjevinarstvo...

(уторак, 29. јан 2019, 18:05) - Mašnica [нерегистровани]

Srbija

Nadam se da će Srbija imati još bolje odnose sa SAD.

(уторак, 29. јан 2019, 18:02) - Olja [нерегистровани]

Ана Брнабић у компанији "Ен-Си-Ар" у Атланти

Premijerka je jos jednom pokazala svoje umece.

(уторак, 29. јан 2019, 17:42) - anonymousAna [нерегистровани]

Ana Brnabić

Bravo za premijerku Brnabić koja otvara vrata Srbiji ka novim tržištima i tehnologiji SAD.

(уторак, 29. јан 2019, 17:15) - Katarina [нерегистровани]

Dobri odnosi

Unapređenje poslovnih odnosa sa SAD su od ogromnog značaja za Srbiju.