Хладноћа убрзано троши залихе огрева

Крај јануара бележи повећану потражњу за огревом. Иако су се домаћинства добро спремила за грејну сезону, продужетак хладног таласа троши залихе. Наши извештаји показују – понуда огрева је добра, а цене углавном мирују. Тек по неки снабдевач, највише у централној Србији где је највећа тражња због отежаног превоза и сече, за кубик огревног дрвета тражи 300 до 400 динара више.

Хладноћа не попушта, па у већини домаћинстава још од Светог Николе пећи не гасе ни ноћу. Многима су резерве огрева при крају, па ових дана обилазе стоваришта како би набавили нове количине.

Снабдевачи су имали у виду јаку зиму па на стовариштима има довољно свих врста огрева. Ипак, дрва су и даље најтраженија, а грађани углавном докупљују кубик-два.

Иван Павловић, продавац огрева каже да је цена дрва од 40 до 45 евра, и да зависи од количине.

"Једино долази до варирања  цена код пелета. У сезони када су овакви услови дође до малог раста цена. Што се тиче осталих, угља брикета и свег осталог цене су идентичне као и раније", каже Саша Кривокапић са стовришта огрева у Прокупљу.

Нека домаћинства немају где да сместе огрев, па им је добродошло што стоваришта све чешће продају на џак, не само дрва већ и пелет и угаљ.

"Прво цена угља се није мењала, а потражња је повећана. Највише људи купују од два до десет џакова према потреби и према финансијским могућностима", каже Милинко Максимовић са стоваришта огрева у Краљеву.

Треба имати у виду да су и дрва и угаљ која се сада купују мокри и да теже горе. А и загађење од таквог огрева је велико.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво