Кад рођаци шаљу новац радује се и држава

Протекле године рођаци из иностранства у Србију су послали 3,1 милијарду евра. У то није урачунато оно што пошаљу незваничним каналима – преко пријатеља, аутобусима или донесу лично. У Народној банци кажу да је прилив девизних дознака био већи него прошле године али и највећи од кризне 2008.

Еври. али све више и долари, швајцарски франци, норвешке круне, долазе из свих крајева света. Из земаља у окружењу стижу аутобусима или у џеповима, ретко преко рачуна.

Неки од Пожаревљана са којима је репортерка РТС-а разговарала кажу да су годинама тако добијали новац. Због провизија, бирају да не примају новац преко рачуна.

"Ја нисам слала, идем директно тамо кад ми треба", рекла је једна од грађанки.

У мењачници кажу да се све више новац из иностранства шаље и преко агенција и да је тај промет 2018. био већи за петину.

"Примећено је да је прошле године дошло много више новца из иностранства путем платних институција. Новац су већином слали наши држављани својим рођацима и пријатељима који живе у Србији", каже радник у мењачници Милан Тадић.

Воли и држава наше рођаке из иностранства, јер њихове девизне дознаке ублажавају и државне минусе, какав је дефицит платног биланса.

"Овим ми једним делом покривамо тај дефицит и нисмо принуђени да се на неки други начин задужујемо или да продајемо неке компаније и привлачимо неке друге форме улаза капитала у земљу", објашњава професор Београдске банкарске академије Зоран Грубјешић.

Србија је међу десет земаља које имају највеће девизне приливе од рођака у иностранстрву. Најдарежљивији су они из Немачке и Швајцарске, али и Америке и Русије.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво