Кад рођаци шаљу новац радује се и држава

Протекле године рођаци из иностранства у Србију су послали 3,1 милијарду евра. У то није урачунато оно што пошаљу незваничним каналима – преко пријатеља, аутобусима или донесу лично. У Народној банци кажу да је прилив девизних дознака био већи него прошле године али и највећи од кризне 2008.

Еври. али све више и долари, швајцарски франци, норвешке круне, долазе из свих крајева света. Из земаља у окружењу стижу аутобусима или у џеповима, ретко преко рачуна.

Неки од Пожаревљана са којима је репортерка РТС-а разговарала кажу да су годинама тако добијали новац. Због провизија, бирају да не примају новац преко рачуна.

"Ја нисам слала, идем директно тамо кад ми треба", рекла је једна од грађанки.

У мењачници кажу да се све више новац из иностранства шаље и преко агенција и да је тај промет 2018. био већи за петину.

"Примећено је да је прошле године дошло много више новца из иностранства путем платних институција. Новац су већином слали наши држављани својим рођацима и пријатељима који живе у Србији", каже радник у мењачници Милан Тадић.

Воли и држава наше рођаке из иностранства, јер њихове девизне дознаке ублажавају и државне минусе, какав је дефицит платног биланса.

"Овим ми једним делом покривамо тај дефицит и нисмо принуђени да се на неки други начин задужујемо или да продајемо неке компаније и привлачимо неке друге форме улаза капитала у земљу", објашњава професор Београдске банкарске академије Зоран Грубјешић.

Србија је међу десет земаља које имају највеће девизне приливе од рођака у иностранстрву. Најдарежљивији су они из Немачке и Швајцарске, али и Америке и Русије.

број коментара 17 пошаљи коментар
(четвртак, 24. јан 2019, 10:55)
Гастарбајтер,пензионер [нерегистровани]

Родитељима сам увек носио паре на руке,

а сада када их нема, ни у Србију не долазим више!-Из милион разлога!-А вама желим угодно попуњавање уплатница!

(четвртак, 24. јан 2019, 10:45)
anonymous [нерегистровани]

Drzava se raduje ali.....

Ja sam penzioner i supruga novac trosimo u Srbiji a za to ne dobijamo nista osim kritika -cak ni hvala niko nam ne kaze vec nas vredjaju i to mnogi.Ja sam se vratio ali moja deca da kazem hvala Bogu nece, kako svi gledate na nas niko ne treba da se vrati!A to sto pricate price hvale - to su samo price i nista vise!

(четвртак, 24. јан 2019, 09:28)
anonymous [нерегистровани]

Suficit u budzetu

Kada jos vise ljudi napusti Srbiju, jos ce veci suficit biti u budzetu Srbije pa ce se Vucic jos vise hvaliti svojim uspehom.

(четвртак, 24. јан 2019, 08:15)
Komentator 051 [нерегистровани]

Da, saglasan sam.

Bravo za komentar :)

(четвртак, 24. јан 2019, 07:53)
anonymous [нерегистровани]

To je fakticki "eksport industrija"

Sve te pare sto dolaze iz inostranstva su puno vaznije za drzavu od same proizvodnje unutar jedne drzave namenjene unutarnjem trzistu.
Sve sto jedna drzava proizvede za vlastite potrebe je jednostavno trosak i ne pridonosi BNP.
Te 3,5 miliardi E, se mogu racunati u BNP i vjerovatno racunaju kad turisticki prihod.
Znaci te pare su vrjednije od citave proizvodnje u Srbiji, tako cifre govore, cista matematika.
Kako drzava postuje te ljude? Sramno.
Pocev od granicnih prelaza pa do vadjenja dokumenata i da ne nabrajam.
Dijaspora bi trebala imati svog kandidata za predsjednika.

(четвртак, 24. јан 2019, 07:15)
Dejan [нерегистровани]

Preko WU

Online preko WU...od kuce...skoro pa nista od provizije. Ima malo papirologije na pocetku, ali zato kasnije jeftinije nego da se daje nekom vozacu. Isplata u Srbiji u banci u Evrima. Odlicna stvar!

(четвртак, 24. јан 2019, 03:09)
anonymous [нерегистровани]

@@ slalo bi se i više

Nisam proveravao koliko je sa računa na račun iz Amerike. Hvala za ideju. P.S. Jugoslavija je 70e preživela zahvaljući novcu rođaka iz inostranstva, 80e su ipak bile preveliki lopovluk da bi taj novac bio dovoljan i desile su se 90e da bi se sakrio bankrot države.

(четвртак, 24. јан 2019, 02:38)
anonymous [нерегистровани]

Ja ne saljem

Od kada je Dacic rekao da se mi u dijaspori nista ne pitamo jer ne zivimo tamo. Kad se ne pitam ja ne pitaju se ni moje pare!!!

(четвртак, 24. јан 2019, 02:21)
anonymous [нерегистровани]

@Rodjaci

Tacno, od reci do reci.. Nazalost tesko da ce Vas komentar biti procitan i razmotren od strane onih koji o tome odlucuju. U ambasadama vecine zemalja u gradu u kome zivim moguce je dobiti pasos; Srbi za pasos i pored ambasade moraju leteti minimum 8h do drugog dela kontinenta... O promociji Srbije, o inicijativi za okupljanje dijaspore itd tesko je i pomisliti jer se “nema sredstava” ... Ocigledno da sredstva iz dijaspore dolaze. Zar nije logicno deo upotrebiti za organizaciju iste jer ce Srbija imati vece koristi od toga?

(четвртак, 24. јан 2019, 01:31)
anonymous [нерегистровани]

Kome

Jos koju godinu I nece imati kome da se salje. Svi mladji odose, ostaju samo stariji. Zar se ovim drzava ponosi?