За 18 пројеката три милиона евра бесповратне помоћи

Са три милиона евра бесповратне помоћи, Европска Унија финансира 18 пројеката пописа и управљања јавном имовином у 48 локалних самоуправа. Петину новца обезбедиле су општине и градови, који желе да утврде чиме располажу и уз газдовање имовином, попуне буџете и привуку инвеститоре.

Симболичним потписима на шему пројеката почела је реализација уговора. Куршумлија тек креће у посао, док је Пожаревац уз претходни круг помоћи пописао све што је над земљом, чак 14.000 објеката. Сада су на реду подземне мреже.

"Често се дешава да град и наша јавна предузећа немају тачне позиције подземне инфраструктуре, што је итекако важно када дође до одређених кварова или треба да се прикључе одређени објекти", каже Бане Спасовић, градоначелник Пожаревца.

"То су или непокретности као локали који су у граду или земљиште. То је углавном та имовина, до сада је било та категорија корисници, држава власник, ми корисници", каже Родољуб Видић, председник општине Куршумлија.

Уз разграничење јавне имовине на централну, покрајинску и локалну, сви ће бити на добитку оцењују надлежни.

"Да практично управљање имовином буде један од алата за привлачење страних инвестиција и за добијање неких бенефита пре свега у градовима и општинама и самим тим и нашој држави", каже Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе.

Са петим кругом помоћи локалним самоуправама Европска унија је до сада уложила 33 милиона евра у јачање процеса децентрализације и квалитета услуга грађанима и привреди. Утисак је да се средства из предприступних фондова не користе довољно.

"Седамдесет процената свих одлука и прописа Еврпске уније треба да се примени на локалном нивоу и локална самоуправа мора да буде оспособљена да то имплементира и има корист од тога", каже Сем Фабрици, шеф делегације ЕУ у Србији.

Министарка за еврпске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да је потребно идентификовати  где су доступна развојна средства, да се не задужујемо тамо где нема потребе, јер некада за оно, за шта узмете кредит или нема довољно новца у буџету, можете да аплицирате за средстава из фондова ЕУ.

Циљ европских интеграција је равномеран и одржив регионални развој. Пут је јачање међуопштинске сарадње, добар знак је што је сада за један пројекат заједнички конкурисало и до седам градова и општина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво