Уговор о доградњи и реконструкцији аеродрома

Грчка грађевинска фирма "Терна" са компанијом "Ванси ерпортс" потписала је уговор о доградњи и реконструкцији београдског Аеродрома "Никола Тесла", у вредности од 262 милиона евра.

Нови власник "Ванси" направио је конзорцијум са 51 одсто удела у пројекту, док 49 одсто припада грчкој грађевинској компанији "Терна" која ће морати да реализује пројекат за 5 година. 

Пројекат обухвата и изградњу нове писте дужине 3.500 метара, затим обнављање и надоградњу постојеће писте дужине 3.400 метара, изградњу нових девет рулних стаза, проширење постојеће платформе и изградњу нове инфраструктуре на платформи укупне површине од 55.000 квадратних метара. 

"Реинвестирање у аеродром значи побољшање капацитета, повећање могућности да нове авиокомпаније долете у Београд. Повећање могућности да се уопште раде конекције преко Беогарда и да београдски аеродом добије више путника који су у транзиту", каже аналитичар Игор Врањешевић.

Планирано је и проширење постојеће платформе за одлеђивање авиона. Биће изграђена и нова паркиралишта са 2.400 паркинг места, затим тротоари и објекти за одласке и доласке.

У плану је изградња додатног пута за кретање, система за одвод кишнице, набавка статичке сигнализације.

"Аеродрому у Београду недостају неки капацитети као што је то хотелски смештај, на пример. Затим паркинг, недостају паркинг места, и још неки садржаји који ће временом да се уводе како буде растао капацитет и број путника на самом аеродрому", истиче Врањешевић.

Део пројекта предвиђа и формирање помоћних објеката за изградњу и друге инфрастуктурне радове као што су систем за третирање отпадних вода и одлагање чврстог отпада, системи за грејање, метеоролошка станица и постројење за соларне панеле.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи