Давос и страх од рецесије

У живописном швајцарском ски-центру званично je почео Светски економски форум на којем ће светски лидери дискутовати о најактуелнијим глобалним питањима.

Температура у алпском зимском одмаралишту је јутрос, у време окупљања водећих светских политичара и пословних лидера, била око минус 14 степени Целзијусових, наводи британски Гардијан.

Ове године је, међутим, разочарао изостанак неколико кључних политичких лидера, попут америчког председника Доналда Трампа, који је учешће отказао како би се фокусирао на финансијску блокаду владе у Вашингтону, оцењује тај лист.

Одсутна је и британска премијерка Тереза Меј, која мора да се фокусира на преговоре о Брегзиту, као и француски председник Емануел Макрон, који је остао код куће због протеста "жутих прслука".

Међутим, и даље је планирано обраћање бразилског председника Жаира Болсонара, јапанског премијера Шинза Абеа и немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Успорава привредни раст 

Прогнозе су да ће ове године светска економија успорити раст на 3,5 одсто.

"Ризици су све већи, поготово они у вези са политичким потезима. То не значи да је нова рецесија иза угла, али је јасно да ће раст бити слабији. Томе треба додати неизвесност, геополитичке бриге. Зато порука политичарима да се суоче с преосталим институционалним слабостима", поручује директорка ММФ-а Кристин Лагард. 

Једна од тема биће и климатске промене, које утичу на економију. Иако учесници форума говоре да су због тога забринути, многи од њих су, ипак, одлучили да на форум дођу приватним авионима, примећује Гардијан.

Чак 1.500 приватних летова ће ове недеље бити реализовано због доласка делегата на форум у Давос, процењује индустријска групација "Ер Чартер сервис".

Председник Србије Александар Вучић, такође, учествује на форуму у Давосу, где ће имати бројне билатералне сусрете са светским званичницима, пре свега с немачком канцеларком Меркел, затим са европским комесаром за проширење и суседску политику Јоханесом Ханом, премијером Словеније Марјаном Шарецом, као и с председником Европске банке за обнову и развој Сумом Чакрабартијем, саопштено је из кабинета председника Републике.

Предвиђени су и сусрети председника Вучића с другим званичницима, привредницима и представницима финансијских институција.

Током боравка у Давосу, Вучић ће се обратити скупу на тему "Слобода медија у кризним ситуацијама" и присуствоваће бројним сесијама Форума.

На овогодишњем Давосу планирано је око 350 сесија, а данас ће, како је најављено, бити одржане конференције о хуманитарној кризи, затим специјално обраћање председника Бразила Жаира Болсонара, као и специјална сесија са државним секретаром САД Мајклом Помпеом.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво