Уговор грчке Терне и Вансија о реконструкцији "Николе Тесле"

Грчка грађевинска фирма "Терна С.А." потписала је уговор са компанијом "Ванси ерпортс" о доградњи и реконструкцији београдског аеродрома "Никола Тесла", саопштено је из компаније Терна.

Буџет предвиђен за радове износи 262 милиона, а конзорцијум "Ванси" (са 51 одсто удела у том пројекту) и "Терна" (са 49 одсто) имаће пет година за реализацију пројекта, наводи се на званичном сајту грчке групације ГЕК Терна, која је стопроцентни власник предузећа "Терна".

Пројекат обухвата низ инфраструктурних ремонта, с циљем развоја и унапређења аеродромских капацитета и услова рада, и омогућавање авио-превозницима да понуде нове руте и повећају путнички и карго саобраћај у складу са привредним растом Србије, на бази садашњих и будућих података, додаје се у саопштењу.

Радови предвиђени за објекте путничких терминала подразумевају изградњу нових објеката укупне површине 42.000 метара квадратних, као и обнављање постојећих укупне површине 15.000 метара квадратних.

Пројекат обухвата и изградњу нове писте дужине 3.500 метара, обнављање и надоградњу постојеће писте дужине 3.400 метара, изградњу нових девет рулних стаза, проширење постојеће платформе и изградњу нове инфраструктуре платформи укупне површине од 55.000 метара квадратних.

Планирано је и проширење постојеће платформе за одлеђивање авиона укупне површине 6.000 метара квадратних.

У плану је такође изградња нових паркиралишта са 2.400 паркинг места, затим изградња тротоара, као и објеката за одласке и доласке, изградња додатног пута за кретање возила дужине 3.500 метара, изградња система за одвод кишнице, набавка статичке сигнализације, осветљења...

Део пројекта предвиђа и формирање помоћних објеката за изградњу и друге инфрастуктурне радове као што су систем за третирање отпадних вода и одлагање чврстог отпада, системи за грејање, метеоролошка станица, постројење за соларне панеле, закључује се у саопштењу "Терне".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара