Колико је смедеревски челик отпоран на европске квоте

Председник ХБИС групе Ју Јонг састаће се у уторак са премијерком Аном Брнабић, сазнаје РТС. Једна од тема разговора биће и квоте, које је на извоз челика из трећих земаља па и Србије, увела Европска комисија.

Кинески тројански коњ, у три речи су европски произвођачи челика описали смедеревску железару. У њима лежи и одговор зашто је Брисел, због челика, у протекле три године водио три поступка против Србије. 

Последња у низу је прошлонедељна одлука: увођење квота на челик из трећих земаља, укључујући и Србију. 

Професор Економског факултета Љубодраг Савић каже да је први почео амерички председник Трамп, који је, на неке европске и на кинеске производе, увео десет и 25 процената царинску стопу.

"Европа, наравно, не може седети скрштених руку и то је њихов одговор на то што је урадио господин Трамп", рекао је Савић.

Светска трговинска организација већ је објавила каква ограничења у наредном периоду стоје пред смедеревском челичаном. На европско тржиште прошле године извезела је готово милион тона. Највише смо извозили топло ваљани челик, на који је уведена глобална квота.

Све земље ван ЕУ моћи ће у наредних пет месеци да извезу 3,3 милиона тона. Сваку следећу, Брисел ће царинити са 25 одсто.

"С обзиром на најаве из Железаре Смедерево да се жели повећати извоз на тржиште ЕУ, то би онда дефинитивно имало утицаја. Уколико се пређу те количинске квоте, Србија ће и даље бити у могућности да извози на тржиште ЕУ, али ће се додатно примењивати царине у износу од 25 одсто", каже извршна директорка Центра за европске политике Ранка Миљеновић.

На преостале две категорије производа смедеревске железаре биће уведене појединачке квоте. Оне представљају трогодишњи просек нашег извоза у Унију. За железару то је лоше решење, јер је трогодишњи просек хладно ваљаног челика десет одсто нижи од прошлогодишњег. А трогодишњи просек белих лимова – 25 одсто.

"То је један снажан лоби који ништа не препушта случају. Европска комисија је политичка организација. Они су интересно организовани и потпуно је приородно то што они раде", каже Савић.

Аргумент европских произвођача челика је да Кинези из Смедерева знатно повећавају извоз у Европу. Бриселу, ипак, није сметало када је то радио амерички "Ју-Ес стил". А Кинези још нису достигли рекордних америчких 1,3 милиона тона извоза.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи