Бајатовић: Гасовод кроз Србију у функцији до априла 2020.

Генерални директор Јавног предузећа "Србијагас" Душан Бајатовић наводи за РТС да би изградња гасовода кроз Србију од границе с Бугарском до границе с Мађарском требало да почне у марту, завршетак радова предвиђен је за 15. децембар ове године, а магистрални гасовод којим треба да се допрема гас из "Турског тока" потпуно ће бити у функцији до априла. Додаје да током грејне сезоне неће бити поскупљења гаса за домаћинства.

Душан Бајатовић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео да би изградња гасовода кроз Србију од границе с Бугарском до границе с Мађарском требало да почне у марту.

"Ако све буде у реду, ми ћемо у периоду између 15. и 31. марта кренути да радимо и све је спремно за оно што је тражио председник Русије Владимир Путин и што су се Путин и председник Србије Александар Вучић договорили и што пише у документима Агенције за енергетику", рекао је Бајатовић.

Додаје да ће српско-руско предузеће "Гастранс" градити гасовод кроз Србију.

"Заједничко српско-руско предузеће 'Гастранс' ће градити гасовод интерконектор од Бугарске до Мађарске са три излазна места за потребе српског тржишта, потребе Републике Српске и БиХ. Улазна тачка је на граници са Бугарском у околини града Зајечара, траса је врло слична траси 'Јужног тока'. Излаз је код Хоргоша према Мађарској. Улазне тачке су усаглашене, и са Мађарском и са Бугарском ствари добро стоје", објашњава директор "Србијагаса".

Додаје да се у овом тренутку ради на пројектовању.

"То је једна посебна правна процедура да би се тај пројекат уопште десио. До сада је обезбеђено од стране акционара негде по 150 милиона евра, што значи да ће ускоро на рачуну компаније бити 300 милиона евра за давање аванса. Како ћемо даље финансирати разговарамо са финансијским институцијама. Биће сигурно пројектно финансирање на период од 20 година, а можда и краће у зависности којим темпом враћамо новац. Значајно ћемо смањити транспортне трошкове, имаћемо повећану стабилност кад је у питању снабдевање гаса. Турска је већ почела да гради 130 километара до бугарске границе, а Бугари граде првих 40 километара", објашњава Бајатовић.

Према његовим речима, за почетак радова чека се мишљење Енергетске заједнице (ЕЗ) које се очекује почетком фебруара.

"Чекамо, првих дана фебруара биће дато мишљење ЕЗ, а након тога ће наша агенција дати коначно решење", рекао је директор "Србијагаса".

Додаје да ће се у међувремену урадити интерконекција Ниш–Димитровград–Софија, а да су у току припреме за интерконекцију/госоводно повезивање са Румунијом. 

"Неће бити поскупљења гаса"

Наводи да неће бити ни знатнијих ценовних померања плавог енергента.

"У току ове грејне сезоне сигурно, а вероватно ни до краја године неће бити озбиљнијих, тачније никаквих корекција цене гаса за домићинства. Постоји притисак да се она мало подигне, али 'Србијагас' је у претходних пар година пословао одлично и у овом моменту делимо ту неку врсту трошка са 36 дистрибутера. Тај трошак који долази због неадекватне цене ми за сада можемо ефикасно да поднесемо а да не угрозимо текућу ликвидност 'Србијегаса'", објашњава Бајатовић.

Додаје да се ради на гасификацији домаћинства.

"У неколико општина радимо на гасификацији домаћинства онолико колико у овом моменту то дозвољава текућа ликвидност 'Србијегаса', и заиста се трудимо да максимално оптимизујемо снадбевање гасом, пре свега велике индустријске зоне и тамо где се очекује изградња већих фабрика", објашњава директор "Србијагаса".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи