Извоз ракије, сирева и цигарета у Русију без царина

Преговори о новом Споразуму о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније су при крају, како сазнајемо, листа за бесцарински извоз хране биће проширена. На њој би требало да се нађу нове врсте сирева, воћне ракије и цигарете.

Највиша делегација Русије током посете Србији била је задовољна оним о чему се месецима преговара. Биће проширена бесцаринска листа за извоз хране и акцизне робе на тржиште Евроазијске уније коју чине још и Белорусија, Казахстан, Јерменија и Киргистан.

На листу ће бити додати и најквалитетнији сиреви. Јагода Лазаревић из Министартва трговине каже да се преговара о цигаретама.

"Имамо велики дисбаланс са Русијом из које увозимо велики број цигарета, са царином нула, а истовремено српске цигарете се извозе са високом стопом царинског оптерећења и оно што нам је у фокусу су алкохолна пића, конкретно воћне ракије и вињак", рекла је Лазаревићева.

Ознака "мејд ин Србија" за просечног руског купца значи да производ има високу биолошку вредност.

"Српска роба је квалитетна, еколошка, чиста и то се потврђује да добро се извози. Наши грађани, Руси су задовољни квалитетом ваше робе. Количина то је ствар разговора", каже Андреј Хрипунов, представник руског Министарства привреде у Београду.

Русија у своју пољопривреду годишње уложи седам милијарди долара. Циљ им је да обезбеде што већу прехрамбену независност. Најкасније до 2024. године ће то и успети са производњом јабуке, а то је роба коју смо им највише продавали, па стручњаци предлажу да се преорјентишемо.

"Просечна потрошња месних прерађевина у Русији је дупло већа него у ЕУ. Мислим да је то простор који би наши произвођачи требало да искористе. Лично мислим да би економију обима могли да обезбедимо кроз да кажем брендирање производа из Србије и да удружени прост покушамо да постигнемо неке ефекте", каже Драган Шагановић са Економског института.

Контрола извоза је пооштрена па реекспорт воћа који је неколико пута озбиљно могао да угрози извоз сада готово није могућ. 

"Мислим да се и то доста променило од оног времена када су људи олако схватали извоз у Русију. Данас сви знају да је то веома захтевмно тржиште и да су пенали за робу која не задовољава квалитет велики и да једноставно губите партнере јер је понуда огромна", каже  Вељко Јовановић из ПКС.

Вредност извоза српских прехрамбених производа на тржиште Руске Федерације у 2018. години износио је 340 милиона долара. Можда жвучи много, али преведено у проценте то је свега један одсто укупног руског увоза хране.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво