Шири се лесковачка индустријска зона

Отварање фабрике "Аптив Пакард" у Лесковцу почетком седмице означило је истовремено и отварање нове, индустријске зоне у овом граду. У првој фабрици у Зеленој зони до краја године радиће 1.100 људи. Британски инвестотор се уговором обавезао да ће запослити најмање 2.000 радника јер је шест хектара земљиштишта добио без накнаде. Још четрдесетак хектара, инфраструктурно комплетно опремљених, чека нове инвеститоре.

Млади образовани, способни, спремни да се усавршавају, жељни доказивања на послу. Њих преко 400 од 4.000 пријављених за посао у првој фабрици у Зеленој зони.

Срећу је имао и Александар Ђорђевић, дипломац Високе пословне школе у Лесковцу.

"Нисам дуго чекао посао, кад је изашао конкурс конкурисао сам, касније су ме позвали, био сам на обуци два месеца у Румунији за овај посао, касније смо дошли овде и почели са производњом", каже Александар Ђорђевић, оператер на монтажи у "Аптив Пакарду".

У хали површине 25.000 метара квадратних пробна производња електроинсталација и модула за аутомобилску индустрију. Из друге фабрике "Аптива" у Србији одлазиће каблови и жице за најскупљи аутомобил на свету, мерцедес "С класе".

"Част нам је што је Дајмлер који развија и производи најбоље возило на свету одабрао Аптив као добављача инсталација за предстојећу нову "С класу", каже Улрих Ајхлер, потпредседник компаније за Европу и Блиски исток.

Део светске породице у којој је 147.000 запослених у 45 земље Лесковац је посао захваљујући повољном пословном окружењу и инфраструктурној опремљености у коју је град уложио 152 милиона динара. Уместо корова никла је фабрика за само годину дана. Британски инвеститор повукао је први, одлучујући корак.

"Имамо домаћу фирму 'Статовац' која има по мојим сазнањима чак представништво и у Хонг Конгу која тражи два хектара, радимо на томе и мислим да ћемо ове године са нашим домаћим инвеститором направити споразум", каже Горан Цветановић, градоначелник Лесковца.

Замишљен као својеврсна агроберза у котлини чувеној по пољопривредној производњи, пројекат је почео да се реализује 2011. уз подршку ЕУ вредну милион евра. Каблови уместо прехрамбене идустрије, објашњавају надлежни, не значи да је град одустао од првобитне идеје.

"Педесетак хектара у источном делу још увек су остали за Зелену зону и ми се трудимо и боримо да и ту доведемо инвеститоре који ће се бавити откупом и прерадом пољопривредних производа", каже Милош Цветановић, начелник Градске управе Лесковац.

Улагања се настављају. За изградњу нових саобраћајница град је издвојио 30 милиона, држава ће за довођење гаса и нових трафо станица дати још 113 милиона динара, уз 7,5 милиона евра колико је већ уложила у прву инвестицију у Зеленој зони.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво