Михајловић: Србија ће имати најбржу пругу у овом делу региона

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић наводи за РТС да ће Србија имати најбржу пругу у овом делу региона, којом ће се од Београда до Будимпеште ићи 200 километара на сат. Из уговора, који је потписан са руским железницама, који је вредан 230 милиона евра, реализоваће се, каже, више пројеката за унапређење српске железнице.

Зорана Михајловић је, гостујући у Дневнику РТС-а, објаснила да ће се из уговора, који је јуче потписан са руским железницама, а који је вредан 230 милиона евра, реализовати више пројеката за унапређење српске железнице.

"Унутар тог уговора 127 милиона евра је намењено за изградњу јединственог Диспечерског Центра за железницу, део средстава је намењен за радове на изградњи електротехничке инфраструктуре на деоници Стара Пазова-Нови Сад и израду пројектно-техничке документације за наставак реконструкције барске пруге", објашњава Михајловићева. 

Додаје да је циљ Србије – модерна железница која је повезује са регионом и Европом. 

"Србија се стратешки определила да улаже у железницу, некако смо претходних деценија улагали у ауто-путеве и путеве, заборављајући на то колико је значајан железнички транспорт. Реконструисано је преко 200 километара пруга, радимо најбржу пругу у региону којом ће се ићи 200 километара на сат", наводи министарка.

Додаје да је Србији неопходан модерни диспечерски центар који ће бити изграђен захваљујући уговору са Русијом, а да су Руске железнице једна од најбољих светских компанија са којима би требало разменити искуство.

"Мора се управљати из једног центра, морамо имати модеран Центар из којег ће се управљати железничким саобраћајем. Можда смо то морали да имамо и раније али и сада је право време да имамо најмодернији диспечерски центар у региону", оцењује Михајловићева.

Додаје да је прошле године завршено 77 километара барске пруге, као и да се тренутно припрема документација за део пруге од Црне Горе.

"За Србију је најважнији Коридор 10 и коридор ка Црној Гори. Ми мислимо да ћемо у наредних четири-пет година успети да рехабилитујемо све најважније пруге на нашој територији", рекла је министарка.

Додала је да ће са Руским железницама Србија разменити искуства и у вези са ауто-путевима и путевима. 

Истиче да је посета Владимира Путина значајна за Србију како на економском, тако и на политичком плану.

"Нису наши односи само пријатељски већ су важни и политички односи који имамо са Руском Федерацијом, поготово у овом тренутку када Србија чини заиста све да остваримо једну врсту компромиса са Албанцима. Са друге стране, посета је и економски важна јер из године у годину имамо раст у економским односима. Не постоји део и сфера у којој ми нисмо јуче направили одређену врсту Споразума и мислим да је то за будућност и економију Србије веома важно", закључила је министарка. 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво