Руски и српски званичници о сарадњи

Саветник за дигитализацију председника Руске Федерације Димитриј Песков наводи да су српске дигиталне компаније на високом нивоу и да Србија с таквим компанијама има сигурну будућност. Почиње нова ера у економским односима Србије и Русије, поручује министар Ненад Поповић.

Димитриј Песков наводи да су представници руских дигиталних компанија који су у оквиру посете председника Русије Владимира Путина данас дошли у Београд на "Први дигитални дијалог Србије и Русије", пријатно изненађење нивоом технолошког развоја у Србији.

"Из Русије су стигле 24 водеће дигиталне компаније. Циљ нам је да погледамо које јаке компетенције имају српске компаније и да научимо да радимо заједно. Могу рећи да смо пријатно изненађени нивоом технолошког развоја које смо видели у Србији у областоима –дигитална енергетика, вештачка интелигенција, обрада видео-сликаи дигитална пољопривреда", објаснио је Песков.

Додаје да је потписано низ договорао заједничким инвестицијама две земље.

"Потписали смо споразум о заједничком раду на основу кога ће се у Русији појавити приватни региони за дигитализацију. Ми потписујемо и низ договора о заједничким инвестицијама. Инвеститори из Русије ће инвестирати у српске компаније и обратно, српске компаније ће инвестирати у Русију и заједно ћемо наступати на спољашњем тржишту", навео је специјални саветник председника Руске Федерације.

Додаје да ће се у Београду отворити привремена Канцеларија.

"Отворићемо у Београду привремену канцеларију у Београду и неколико компанија из Русије ће доћи у Београд и договорити у ком смеру ће ићи сарадња, како не би остало све само на речима", наводи Песков.

Наводи да се први резултати очекују у наредних неколико месеци до две године. 

Додаје да се планира и договор на нивоу универзитета, на основу којих ће, како каже, српски студенти имати прилику да учествују на технолошким Олимпијадама у Русији.

Истакао је да су иновације посао који друго траје, али да се у случају Србије примењује оно што је Русија већ сама урадила.

Нова сфера у односима две земље

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић је, поводом потписивања седам споразума из области иновације и дигитализације, рекао да је најважније то што почиње нова ера у економским односима Србије и Русије.

"Почињемо да повезујемо наше старт-ап компаније, иновативне компаније, мала и средња предузећа, успешне компаније, еропске и светске шампионе из Русије и Србије у сфери дигитализације и иновација", рекао је Поповић.

Истиче да је реч о потпуно новој сфери која би у следећих пет до 10 година требало да донесе огромна средства и нова радна места и Србији и Русији.

Овим споразумима ствара се правни основ за сарадњу наших и руских ИТ компанија.

"Да наше ИТ компаније могу да учествују на њиховим конкурсима и тендерима, да руске компаније учествују заједно са нашима овде у Србији. Желимо да од Србије створимо дигитални хаб за руске ИТ, иновационе комп да би одавде наше и руске компаније заједно учествовале на конкурсима и продавале своје знање у целој ЕУ, Америци и другим земљама", рекао је Поповић.

Истиче да после данашњег дијалога можемо очекивати и нове руске инвестиције у Србији.

О енергетици 

Министар енергетике Александар Антић рекао је да се градња Турског тока наставља према Бугарској.

"Србија је заинтересована за тај пројекат. Уверен сам да смо врло близу. Политичка воља је кључна. Постоје сви параметри како би се тај пројекат реализовао", навео је Антић и додао да што се Србије тиче гасовод ће да се гради.

Антић је истакао да ће између осталих данас бити потписани и уговор о Банатском двору, што пре свега утиче на сигурност снабдевања гасом.
Антић је додао да се завршава ремонт Ђердапа један и најавио ремонт Ђердап два.

Русија је спремна да повећа снабдевање Србије гасом, изјавио је данас руски министар енергетике Александар Новак, током посете руске делегације Београду, преноси Танјуг.

"Србија је наш дугорочни партнер, који не само што добија гас, већ се кроз њену територију спроводи транспорт гаса. Сада је то око 350 милиона кубних метара гаса. Разматра се могућност повећања обима транспорта у будућности", рекао је Новак новинарима.

Године 2017, како је навео, потписан је протокол између Русије и Србије о проширењу инфрастуктуре за транспорт гаса.

Имаћемо најбржу пругу у овом делу региона

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да ће Србија имати најбржу пругу у овом делу региона, којом ће се од Београда до Будимпеште ићи 200 километара на сат.

Михајловић је за РТС рекла да ће један део новца из уговора који су српске и руске žжелезнице потписале отићи у електротехничке радове.

Према њеним речима, српске и руске žжелезнице су потписале и уговор о изградњи диспечерског центра вредан 127 милиона евра.

"Диспечерски центар значи да коначно имамо управљање žжелезничким системом и саобраћајем и тај центар ће бити у Србији. Управљаћемо комплетним саобраћајем", рекла је Михајловићева.

Министарка је поновила да је прошле године завршено 77 километара барске пруге, као и да се тренутно припрема документација за део пруге од Црне Горе.

"Очекујемо да 2020. године почну ти радови", рекла је Михајловићева.

Уговор вредан 230 милиона евра потписали су раније данас генерални директор РЖД Интернешенел Сергеј Павлов и генерални диркетор Инфраструктуре Железнице Србије Мирољуб Јевтић у присуству потпредседнице Владе и министарке саобраћаја, грађевинарства, инфраструктуре Зоране Михајловић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво