Стевановић: Подстрек да се Русија још боље позиционира као инвеститор

Руске компаније инвестирале су у Србију од 2010. године око 1,6 милијарди евра, по чему су се сврстале у пет највећих инвеститора, а посета руског председника Владимира Путина Србији може да допринесе томе да се Руска Федерација у будућности још боље позиционира као инвеститор у Србији, оценио је државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић.

Стевановић је рекао да је посета важна и због сарадње и подстицаја када је у питању обезбеђивање гаса превасходно за домаћу индустријску производњу.

"Да бисмо обезбедили гас, јако су нам битни добри односи са Русијом и сагласност да под најповољнијим условима обезбедимо гас за Србију, домаћу индустријску производњу. Верујем да ће ова посета бити подстицај више да што пре дођемо до договора и решења које је за Србију преко потребно", рекао је Стевановић Танјугу.

Говорећи о економским односима, Стевановић је подсетио да је Србија још увек енергетски зависна земља, а индустријска производња расте из године у годину.

Када је о инвестицијама реч, Стевановић је рекао да је посета је и у том контексту важна, да би дала допринос да се тај ниво и вредност повећа и да вредност руских инвестиција у будућности добије на значају и обиму.

"Очекујемо да посета председника Путина додатно унапреди и подигне веома добру сарадњу, и пре свега добре политичке, економске и све друге односе које Србија има с Русијом", рекао је Стевановић.

Указао да је Руска Федерација за српске произвођаче важно тржиште, јер 99 одсто производа из Србије одлази у ту земљу под најповољнијим условима.

Што се тиче робне размене, Стевановић каже да дефицит Србија бележи управо због енергетске зависности, јер су највећа ставка у укупном увозу гас и нафта.

"За нас је јако важан, и тиме ћемо се делимично бавити кроз ову посету, потенцијал који Србија има у контексту приватизације, јер су компаније из петрохемијског комплекса остале као још један велики залогај у портфељу Министарства привреде", истакао је Стевановић.

Можда такође они ту препознају интерес и додатно их охрабримо да дођу, ураде аквизиције, да нађу свој интерес. Зато ће ефекти ове посете и за српску и руску страну бити значајни и препознатљиви, рекао је Стевановић.

Будући да је предвиђено потписивање 21 споразума, један меморандум ће потписати представници Министарства привреде Србије и Министарства индустрије и трговине Руске федерације.

Он се односи на локализацију руске индустријске производње у Србији, и то ће бити први корак у додатном стимулисању руске индустрије да се позиционира и инвестира у Србији, рекао је државни секретар.

"Руска Федерација препознаје свој интерес у Србији и жели да се као инвеститор додатно још боље позиционира. Такође, они препознају и вредност билатералних споразума које Србија има са потписницама ЦЕФТА споразума, Турском и неким другим земљама. Можда и ту препозна шансу за пласман производа под повољним условима на та тржиста, самостално или заједно са српским компанијама. Са аспекта Министарства привреде, посета Путина биће успешна и верујем да ћемо у наредном периоду баштинити плодове ове посете", рекао је Стевановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво