Иновације кључне за даљи развој односа Србије и Русије

Србија и Русија граде заједничку визију иновационог раста и иновације и дигитализација имаће кључну улогу у развоју односа две земље у будућности, оцењено је на скупу Први дигитални дијалог Србије и Русије, који се одржава у склопу посете руског председника Владимира Путина Србији.

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да Србија види 4. индустријску револуцију као шансу за бржи и одрживији развој и велика пажња се посвећује креативности.

"Како бисмо били успешни у дигиталној ери, улажемо у образовање, подстицајно пословно окружење и електронску управу, што је кључ за ефикаснију и транспарентнију управу, као и ефикаснију борбу против корпуције", рекла је Брнабићева.

Ана Брнабић изјавила је да Србија има јединствен потенцијал да постане одличан хаб за руске високотехнолошке компаније.

"Захваљујући нашим изванредним кадровским потенцијалима и бесцаринском извозу, како у Руску Федерацију тако и у земље Европске уније, ми имамо јединствен потенцијал да постанемо одличан хаб за руске високотехнолошке компаније", поручила је Брнабићева.

Специјални саветник председника Русије Дмитриј Песков рекао је да је срећан из два разлога, због топлоте којом их је Србија дочекала и брзине са којом сарађују две државе.

"То су два кључа која су потребна – поверење и способност брзог рада. Ми улазимо у нову технолошку епоху и она ће постојати дуго. За нас је важно да стварамо нове моћне традиције какве смо већ стварали раније", рекао је Песков.

Сада у тренутку када се формирају нове традиције, одлуке које се данас доносе утицаће на наш живот деценијама и стотинама година, рекао је Песков и оценио да је добро да се са старим пријатељем стварају нове традиције.

Министар без портфеља у Влади Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић рекао је да ће се дигитални дијалог Србије и Русије одржавати најмање два пута годишње јер он подстиче стварање нових вредности кроз иновације и дигитализацију.

Добро се развијају економски односи две земље, али ово је будућност, оценио је Поповић, који је најавио да ће у Србији ове године, највероватније у априлу, бити отворен дигитални и иновациони центар "Тачка кључања", по узору на центре какви већ постоје у Русији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи