Пријављивање сезонских радника и мобилним телефоном

Министарство пољопривреде је у сарадњи са НАЛЕД-ом представило електронски систем за пријављивање сезонских радника у пољопривреди односно портал www.sezonskiradnici.gov.rs, који ће обезбедити радницима да имају сва права.

За процедуру пријаве и одјаве радника потребно је мање од 10 минута, независно од тога да ли се радник пријављује на један дан или на месец дана.

Сви радници пријављени преко тог портала имају право на пензијско и инвалидско осигурање, као и осигурање случају повреде на раду.

Месечни издаци послодаваца на име пореза и доприноса по сезонском раднику у просеку износе 6.000 динара (300 динара по дану), док су пре били 10.200 динара.

Послодавац може да ангажује једног радника највише 120 дана у календарској години, рачунајући збир дана ангажовања преко портала и уговора о ППП посоовим.

Послодавцима се сматрају правна лица, предузетници, као и физичка лица односно пољопривредници.

Послодавци и радници закључују усмени уговор који ступа на снагу моментом пријаве преко онлајн портала.

Портал је представљен у присуству премијерке Ане Брнабић на конференцији у оквиру пројекта "Повећање прилика за запошљавање сезонских радника у пољопривреди", а присуствовали су и министар пољпривреде Бранислав Недимовић, министар за рад и запошљавање Зоран Ђорђевић, амбасадор Немачке Томас Шиб и директорка Пореске управе Драгана Марковић. 

Пољопривреда фабрика под отвореним небом 

Недимовић је рекао да је прошле године било ангажовано законски свега 3.585 људи у пољопривреди иако знамо да имамо бар 350.000 пољпривредних газдинстава која се свакодневно баве пољопривредом.

"Имали смо незадовољне бераче у пољпривреди, нису имали никаква права, осим права на накнаду, али да се нешто деси нека повреда све је у црној зони, а у пољпривреди се повреде дешавају скоро сваки дан", рекао је Недимовић.

Недимовић каже да је пољопривреда фабрика под отвореним небом и да није чудо што је сива економија у пољопривреди била толика.

Министар Ђорђевић је рекао да је то што је урађено плод и резултат целе владе која Жели да се избори птоив сиве економије.

Истиче да ће сада мобилним телефоном моћи да се пријаве сезонски радници.

На питање новинара како ће натерати послодавце да пријављују раднике по новом систему, Ђорђевић је рекао да је главни циљ да се подигне свест сезонских радника, да они сами буду најбољи контролори, као и да сами пријављују случајеве непријављивања.

"Било би добро ако би развили апликацију која ће вас преко мобилног телефона обавештавати, тако што бисте добили нотификацију да сте пријављени. Ако је не добијете, увек можете да обавестите инспекцију која је дужна да изађе", навео је Ђорђевић.

Амбасадор Шиб је рекао да је тај пројекат од великог значаја за немачко - српско пријатељство.

"Скоро 70.000 сезонских радника ради у пољопривреди обично са ниским образовањем и квалификацијама, нису остваривали своја права и сада ће се то променити. Ми то са задовољством подржавамо. Главни циљ је одржив развој и повећање запашљавања а фокус је на грађанима, да пружамо подршку људима којима је потребна. Желимо да се животни услови за грађане у Србији побољшају", рекао је Шиб.

Пријављивање за мање од 10 минута 

Драгана Марковић је навела да се усвајањем Закона о појединостављеном радном ангажовању због посебних карактеристика сезонског рада уређује поједностављени начин радног ангажовања лица и плаћања пореза и доприноса за рад.

Како каже, прописано је да је послодавац дужан да изврши пријаву и одјаву сезонских радника подношењм пријаве Пореској елетрконским путем.

"Решење је лако за коришћење, не треба ни 10 минута, повезано са релевантим системима који учествују у овом послу".

Марковић је рекла да је Пореска управа дужна да на основу података у централном регистру за социјално осигурање поднесе пријаву.

Како је рекла, сезонски радници ангажовани на тај начин оствариће право на пензијско и инвалидско осигурање, као и здравствено осигурање за случај повреде на раду и професионалне болести.

Напоменула је и да они неће изгубити статус са евиденције НСЗ, тако да неће бити обустављена накнада која се тамо остварује.

Представница једне велике воћарске компаније је на конференцији на лицу места за свега неколико минута пријавила једног радника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво