Руски гас неопходан и Србији и Европи

Током посете руског председника Владимира Путина Србији, биће потписан 21 споразум. Снабдевање гасом биће међу најважнијим темама, јер је он најјефтинији за нас. Када "Турски ток" стигне до Бугарске, и Србија може рачунати на тај гас, па већ развија свој гасно-транспортни систем.

Пројекат за магистрални гасовод кроз нашу земљу, од бугарске до мађарске границе, увелико се припрема – ради се на пројектовању и прикупљању дозвола за градњу. У Влади пројекат развијају са оптимизмом јер су узети у обзир и прописи Европске уније.

"'Гастранс' као компанија која развија овај пројекат већ је ушла у фазу и одређених уговарања радова у вези са изградњом делова те деонице, у неке позивне припремне тендере, али они све своје финалне одлуке могу да донесу тек у фебруару након добијања мишљења Енергетске заједнице", каже Александар Антић, министар енергетике.

Добро је што и Бугарска истовремено развија свој гасни систем који ће бити повезан са нашим. А реално балканске земље на плави енергент за сада могу рачунати највише из "Турског тока".

"Нама је крајње неопходан тај гас из 'Турског тока'. То је један гасовод за који се ми морамо борити, друго јесте та конекција о којој се јако прича између Србије и Бугарске", каже Срећко Ђукић, бивши дипломата.

Акценат је на гасификацији читаве земље јер неоспорно гаса нам треба више. Србија троши око две и по милијарде кубика гаса годишње, а само за коју годину са започетим индустријским инвестицијама биће га потребно и двоструко више.

"Мислим да је добро што је држава заинтересована да се и у широкој потрошњи повећа потрошња гаса, а што се тиче саме привреде, она је сигурно заинтересована с обзиром на то да је природни гас свуда у свету најјефинији енергент", каже Војислав Вулетић из Удружења за гас Србије.

Потрошња гаса расте у читавој Европи, која руским гасом покрива више од трећине својих потреба.

Нове количине обездиће Немачка и Русија изградњом "Северног тока 2", чију градњу ни све већи притисци Америке и неких чланица Европске уније не могу да зауставе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво