Како се заштитити од крађе новца са банкомата

У Србији је све више превараната из Бугарске, верзираних за крађе новца са банкомата. Уредник портала "Каматица" Душан Узелац, међутим, тврди да је банкарска индустрија у технолошком смислу корак испред превараната и да су банкомати новије генерације заштићени од крађа уз помоћ такозване "либанске клопке".

Бугарски држављанин ухваћен је прошле недеље на граничном прелазу Градина када је у Србију покушао да унесе тзв. "либанску клопку", која преварантима служи за злоупотребу платних картица. То је само једна у низу превара и све чешћих крађи новца са банкомата.

Уредник портала Каматица Душан Узелац корисницима картица саветује да, пре свега, прате стање на свом рачуну јер свака сумњива трансакција може да сигнализира да су жртве преваре.

Треба и да провере банкомат са којег подижу новац јер је поменуту "либанску клопку" могуће уочити.

"Уређај личи на парче пластике које је закачено на улаз за картице", објашњава Узелац.

Грађанима саветује да уз себе увек имају број телефона путем којег могу да затраже блокаду картице уколико примете неку сумњиву трансакцију.

Треба избегавати и подизање новца са банкомата старије генерације, који нису осветљени ни под видео-надзором, па су најчешћа мета превараната.

Узелац тврди да су "либанске колопке" застарела преварантска технологија.

"Банкомати су осавремењени и банкарска индустрија иде корак испред превараната кад је технологија у питању. Највећи изазов за преваранте је како да узму новац, а да не оставе траг", указује Узелац.

Савет свима јесте да новац подижу искључиво са банкомата овлашћених банака и уколико примете неке неправилности да се одмах јаве надлежнима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи