Предложено раскидање уговора o концесији

Министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић изјавио је да је Влади Србије данас доставио предлог да раскине уговор о концесији за изградњу аутопута Хоргош-Пожега. Данас наиме истиче рок који је Влада Србије дала Дојче банци да приложи гаранцију на изградњу аутопута Хоргош-Пожега, односно да се изјасни да ли ће финансијски стати иза конзорцијума Алпина-Пор.

Како је објаснио министар Динкић концесионар није доставио доказе о затварању финансијске конструкције, а затражио је од Владе Србије гаранције за проток саобраћаја од Београда до Пожеге.

"Пристајањем на такве услове примена концесионог уговора не би имала исте ефекте који су процењивани кад је уговор потписан, јер би финансирање коцесије било полубуџетско, уместо да концесионар сам обезбеди потребна средства", рекао је Динкић.

Раскидање концесионог уговора неће, према његовим речима, угрозити изградњу аутопута Хоргош-Пожега, јер ће се за тај пројекат новац обезбедити из буџета.

"Србији је потребан тај аутопут, а новац није проблем. План је да се одмах гради деоница од Хоргоша до Новог Сада, а да се средства обезбеђују из приватизационих прихода, класичним кредитима од међународних финансијских институција и издавањем евро обвезница",рекао је Динкић.

Заступник Владе Србије у концесији Хоргош-Пожега Михајло Марковић истакао је да уговор о концесији важи до краја године, а да је 30. јун био рок да се заврше преговори са финансијерима и концесионаром око заокруживања финансијске конструкције за реализацију изградње аутопута Хоргош-Пожега.

Преговори око нејасноће у финансирању изградње аутопута вођени су од краја марта, казао је додајући, да је он те проговоре завршио још 19. јуна.

Марковић је казао да је у петак 27. јуна саочинио информацију о преговорима и доставио је министарствима финасија и економије, као и Републичком јавном правобранилаштву и Секретаријату Владе Србије за законодавство.

"Они имају рок од осам дана да се изјасне и доставе мишљење и на основу којег ће Влада Србије одлучити о наставку реализације или раскидању концесије", навео је Марковић.

Он је нагласио да се у тој информацији није изјашњаво да ли би требало да се раскине или да опстане уговор о концесији.

Како је прецизирао, концесионар, компаније Алпине и Пор, дао је 10 милиона евра гаранције и то ће бити наплаћено ако се  уговор о концесији раскине њиховом кривицом.

Уговор о концесији за изградњу потписан је у априлу прошле године са конзорцијумом фирми "Алпина" и "Пор", са роком трајања од 25 година, а у међувремену је тај конзорцијум затражио да се концесија продужи на 30 година и да се ослободи од концесионе накнаде за време градње.

Пројекат изградње аутопута Хоргош-Пожега вредан је око 1,5 милијарду евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара