Економисти: Време за укидање забране запошљавања

У 2019. години, како кажу у Влади Србије за "Танјуг", неће бити укинута забрана запошљавања у јавном сектору и тренутно се са ММФ-ом не ради на новом моделу запошљавања, док економисти сматрају да је дошло време да се та забрана укине.

Након више од пет година од увођења привремене мере запошљавања у јавном сектору уштедео се новац, смањен је вишак радника у појединим секторима државе, али је с друге стране та мера довела до недостатка кадрова у одређеним секторима државе, па је рад појединих институција значајно отежан, поручују из Фискалног савета и Економског института у Београду.

Члан Фискалног савета Владимир Вучковић у изјави Танјугу објашњава да забрана запошљавања није прави начин за контролу броја запослених.

"Забрана запошљавања је мера која је требало да буде привременог карактера и да обезбеди контролу и масу плата која се исплаћује у јавном сектору. Међутим, та привремена мера траје већ шест година и крајње је време да се напусти, пошто је већ довела до тога да у појединим важним деловима државног сектора имамо мањак запослених", оценио је Вучковић.

Такође наводи да та мера није прави начин за контролу броја запослених, већ да је уместо ње потребна одговорна и озбиљна аналитична систематизација радних места.

"Видети колико људи заиста треба да ради у сваком државном органу и онда се према томе управљати. Негде и даље имамо превише запослених, док негде има премало запослених. Није добро да постоје такве диспропорције и дисбаланси", навео је Вучковић.

"Преиспитати владине мере о забрани запошљавања" 

Директор за научно-истраживачке пројекте Економског института у Београду Иван Николић каже да му се чини да су се стекли услови да се владина мера макар преиспита.

"За период важења ове забране, више од пет година, направљене су с једне стране велике уштеде, а с друге стране редукован је број запослених. То је на неки начин, осим изазивања повољнијег трошковног ефекта у многим сегментима јавног сектора, вероватно допринело до пада квалитета самих услуга", оцењује Николић.

Објашњава да постоји евидентна несразмера броја запослених у државним институцијама, те додаје да се проблем мора решити, али не на уштрб квалитета.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво