Оптимистичан тон преговора Кине и САД

Тродневна рунда америчко-кинеских преговора, чији је циљ окончање тарифног рата између две земље, завршена је у оптимистичној атмосфери, пошто је председник САД Доналд Трамп поручио да се "одвијају веома добро". Преговарачи двеју земаља су у понедељак први пут отпочели разговоре "очи у очи".

Детаљи преговора САД и Кине за сада нису објављени, али је портпарол кинеског Министарства иностраних послова Лу Канг изјавио да су окончани и да ће касније данас бити издато званично саопштење, преноси агенција АП.

"Разговори с Кином се одвијају веома добро!", написао је Трамп касно синоћ на Твитеру.

У тренутку када се ситуација око трговинског спора постепено расплиће, кинески премијер Ли Кећанг се састао са првим човеком америчке компаније "Тесла" Илоном Маском.

"Надамо се да ћете добити чврсто упориште и проширити тржиште", рекао је Ли Маску током састанка у кинеском парламенту.

Ли је изразио наду и да ће "Тесла" постати значајан актер у отварању Кине и "промотер стабилности кинеско-америчких односа".

Компанија "Тесла" је ове недеље почела изградњу фабрике у Кини, што је први погон овог произвођача ван САД, где ће, према најавама Маска, производња "модела 3" почети касније ове године.

Преговарачи двеју земаља су у понедељак први пут отпочели разговоре "очи у очи" од од 1. децембра, када су се Трамп и његов кинески колега Си Ђинпинг договорили да на 90 дана суспендују даље повећање тарифа на узајамни увоз робе, док трају преговори о спору који су изазвале оптужбе САД-а да Пекинг наводно краде или врши притисак на америчке компаније да предају своју технологију кинеским партнерима.

Вашингтон врши притисак на Пекинг да промени неке аспекте своје политике, и тражи између осталог да влада одустане од планова да Кина постане глобални лидер у роботици и другим областима, наводи АП.

Кинески званичници су, према америчкој агенцији, наговестили да би Пекинг могао да преправи своје индустријске планове, али да одбацује притисак у погледу одустајања од онога што сматра путем за просперитет и јачање глобалног утицаја те земље.

Пекинг, како се додаје, покушава да ублажи притисак нудећи извесне уступке, укључујући и куповину више америчке соје, природног гаса и друге робе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво