Старе девизне штедише траже повраћај новца, исплата од 31. августа

Грађани Србије који су свој новац штедели у филијалама у бившим југословенским републикама банака са седиштем у Србији, а чија средства су остала "замрзнута" након распада СФРЈ, поднели су до сада 1.770 пријава за повраћај новца.

Из бивших југословенских република стигло је око 6.000 потраживања на адресу надлежних у Србији, кажу за Танјуг у Министарству финансија.

Ради се о неисплаћеној девизној штедњи која је положена до 27. априла 1992. године у банкама са седиштем на територији Србије и у њиховим филијалама у бившим републикама СФРЈ.

За сада није познат тачан број штедиша који траже свој новац као и висина средстава која "леже на рачунима" банака, а које су у међувремену промениле власнике.

Иако до сада није утврђено колико новца је остало у банкама, највиши износ који по закону може бити исплаћен је укупно око 310 милиона евра.

У тај износ је урачуната и камата до 2016. године.

Тек када се утврди укупан број признатих пријава потраживања и укупан износ штедње, знаће се цифра која мора да се исплати, ако не штедишама на чије име је гласио рачун, онда њиховим наследницима.

"Тачан број штедиша из Србије који ће остварити право на девизну штедњу знаће се након завршетка пријављивања потраживања 23. фебруара ове године", кажу за Танјуг у Министарству финансија.

Највећи износ потраживања односи се на банке са седиштем на територији Србије, а које су имале филијале на територијама бивших република СФРЈ, као што су, на пример, Југобанка, Инвестбанка...

Исплата до 29. фебруара 2024. 

Закон о регулисању јавног дуга Србије, по основу неисплаћене девизне штедње грађана, предвиђа исплату штедиша са простора целе бивше Југославије, од 31. августа 2019. године до 29. фебруара 2024.

У Министарству финансија кажу да с обзиром на то да је прошло доста времена и да су многе банке промениле власнике или су у стечају (Југобанка а. д. Београд у стечају као и Инвестбанка ад Београд), подаци који се тичу потраживања се прикупљају и од банака следбеница, а којих има више од 20.

Износ штедног улога биће конвертован у амортизационе обвезнице оним штедишама којима се призна право на исплату и висина потраживања.

Исплатиће се, кажу надлежни, у десет једнаких полугодишњих рата које доспевају сваког 31. августа и 28. фебруара.

"Почетак исплате је планиран за 31. август ове године, а требало би да буде завршена закључно са 29. фебруаром 2024. године".

Дужност сваког ко је новац штедео јесте да Управу за јавни дуг обавести о томе у којој банци у Србији има отворен рачун за пренос амортизационих обвезница, као и на који наменски рачун и у којој банци се уплаћује новчани износ по доспећу амортизационе обвезнице.

Промет тих обвезница биће слободан, кажу у министарству, а девизе остварене њиховом продајом налазиће се на посебном девизном рачуну.

Девизе остварене продајом ових обвезница моћи ће да се трансферишу и у иностранство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара