"Циђин" отплатио све дугове РТБ Бора

Стратешки партнер РТБ Бора, кинеска компанија "Циђин", отплатила је све дугове борске компаније из унапред припремљеног плана реорганизације, тако што је само у једном дану исплатила више од 200 милиона долара.

Компанија је тако у нову годину ушла растерећена баласта историјског дуговања, кажу у РТБ-у, преноси часопис компаније Бор колектив.

"Циђин" је уплатио више од 200 милиона долара и сада се РТБ, односно "Циђин Бор копер", без икаквог ограничења и терета позиционира на тржишту као један од најзначајнијих европских произвођача бакра у будућности, рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Плаћене су, како је навео, све обавезе према буџету Србије у вези с рудном рентом и остале таксе и накнаде, измирене обавезе према ЕПС-у за испоручену електричну енергију и домаћим банкама, као и према Фонду за развој.

Отплаћен је у целости и кредит канадске банке ЕДЦ за топионицу и нову фабрику сумпорне киселине.

Укупно је државним институцијама уплаћено 11,21 милијарду динара, а канадској банци 23 милиона евра и 42,2 милиона долара.

"Рударство у БДП-у учествује са приближно једним процентом"

"Дугови РТБ-а су на данашњи дан – нула. А када смо, пре пет-шест година, почели да се бавимо РТБ-ом, били су већи од милијарду долара. Сада имамо стратешког партнера, компанију 'Циђин', који је, да би се завршио клоузинг, био у обавези да уплати 350 милиона долара. Уплатом тих пара, стекла је 63 одсто власништва у РТБ Бору", рекао је Антић.

Када се заокружи цео циклус који "Циђин" ради у Србији, у вези са РТБ-ом и за пројекат Чукару Пеки, у наредних неколико година Србија ће с производњом од 200.000 до 250.000 тона бакра годишње бити трећи произвођач бакра у Европи.

"Колико је то важно за Србију показује пример да рударство у овом тренутку у БДП-у учествује са око један проценат. Кроз тих неколико година, само бакар учествоваће пет одсто у БДП-у државе. Због свега тога, стојим иза изјаве да је партнерство са 'Циђином' историјски важна одлука за Србију и морам да захвалим свим људима који су учествовали у процесу доласка до тог партнерства, почев од људи из РТБ-а, министарстава привреде и рударства и Владе у целини", истакао је Антић.

Ипак, оно што је дало кључни допринос и најснажнији "ветар у леђа" свему томе, додао је, јесу добри односи Србије и Кине и пре свега лични и пријатељски односи председника две земље – Александра Вучића и Си Ђинпинга.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво