"Циђин" отплатио све дугове РТБ Бора

Стратешки партнер РТБ Бора, кинеска компанија "Циђин", отплатила је све дугове борске компаније из унапред припремљеног плана реорганизације, тако што је само у једном дану исплатила више од 200 милиона долара.

Компанија је тако у нову годину ушла растерећена баласта историјског дуговања, кажу у РТБ-у, преноси часопис компаније Бор колектив.

"Циђин" је уплатио више од 200 милиона долара и сада се РТБ, односно "Циђин Бор копер", без икаквог ограничења и терета позиционира на тржишту као један од најзначајнијих европских произвођача бакра у будућности, рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Плаћене су, како је навео, све обавезе према буџету Србије у вези с рудном рентом и остале таксе и накнаде, измирене обавезе према ЕПС-у за испоручену електричну енергију и домаћим банкама, као и према Фонду за развој.

Отплаћен је у целости и кредит канадске банке ЕДЦ за топионицу и нову фабрику сумпорне киселине.

Укупно је државним институцијама уплаћено 11,21 милијарду динара, а канадској банци 23 милиона евра и 42,2 милиона долара.

"Рударство у БДП-у учествује са приближно једним процентом"

"Дугови РТБ-а су на данашњи дан – нула. А када смо, пре пет-шест година, почели да се бавимо РТБ-ом, били су већи од милијарду долара. Сада имамо стратешког партнера, компанију 'Циђин', који је, да би се завршио клоузинг, био у обавези да уплати 350 милиона долара. Уплатом тих пара, стекла је 63 одсто власништва у РТБ Бору", рекао је Антић.

Када се заокружи цео циклус који "Циђин" ради у Србији, у вези са РТБ-ом и за пројекат Чукару Пеки, у наредних неколико година Србија ће с производњом од 200.000 до 250.000 тона бакра годишње бити трећи произвођач бакра у Европи.

"Колико је то важно за Србију показује пример да рударство у овом тренутку у БДП-у учествује са око један проценат. Кроз тих неколико година, само бакар учествоваће пет одсто у БДП-у државе. Због свега тога, стојим иза изјаве да је партнерство са 'Циђином' историјски важна одлука за Србију и морам да захвалим свим људима који су учествовали у процесу доласка до тог партнерства, почев од људи из РТБ-а, министарстава привреде и рударства и Владе у целини", истакао је Антић.

Ипак, оно што је дало кључни допринос и најснажнији "ветар у леђа" свему томе, додао је, јесу добри односи Србије и Кине и пре свега лични и пријатељски односи председника две земље – Александра Вучића и Си Ђинпинга.

број коментара 2 пошаљи коментар
(четвртак, 10. јан 2019, 00:41)
anonymous [нерегистровани]

Dugovi

Pre 6 godina milijarda a sada uplaćeno 200 miliona. Gde ode 800 miliona? Da znam pa da i ja otplatim svoj stambeni na sličan način.

(среда, 09. јан 2019, 19:11)
anonymous [нерегистровани]

Otpis dugova

Većinu dugova je država Srbija pre kupovine otpisala i nakon toga Rtb Bor je prodat za male pare. Kada ce se istraziti kako je Spasovski upropastio nekoliko godina unazad firmu i namestanjem poslova i laznim finansijskim izvestajima o cenu je Insajder pre pisao.