"Моју земљу срце бира" – повезивање дијаспоре и домаће привреде

У Новом Саду је одржан први Форум дијаспоре "Моју земљу срце бира", чији су циљеви да се повеже дијаспора и домаћа привреда, како би убудуће више улагали у Србији, али и да се направи повољно привредно окружење за повратак успешних привредника из расејања.

Живели су у иностранству, данас су успешни привредници у Србији, а да се врате у матицу одлучили су највише јер им је недостајао родни крај. Много их је мање од оних који одлазе из земље, а на овај начин покушавају да покажу и другим привредницима у иностранству да је пословати у Србији могуће.

"Ми хоћемо да наша влада направи посебне стимулације за наше људе из дијаспоре. Да они дођу овде. Зато што наша дијаспора располаже огромном ефективом. Замислите када у дознакама три милијарде годишње даје, шта би значило када она крене да овде инвестира. То могу да буду милијарде евра. То треба да буде нови правац економског развоја", наводи Зоран Илић, привредник и организатор форума.

Правна сигурност је и даље главно питање које не поставља само дијаспора када размишља о инвестирању у Србији. Управо о томе је било речи на скупу, а неки од повратника истичу да није ово једини проблем који деценијама мучи потенцијалне инвеститоре.

"Ви треба да наплаћујете своју робу, која треба да се обрне за неких 45 дана, да чекате 90, иако је законом регулисано 60 дана. Верујте ми, у неким случајевима чекате 180 до 200 дана. Замислите да финансирате то. Тиме мора држава да се позабави и да то регулише. Регулисали су законе, а закон се не примењује", истиче Александар Рашковић, привредник повратник из Француске.

Од државе очекују и да поред великих мултинационалних компанија субвенционише и домаће и привреднике из дијаспоре, а знају и како.

"SECO невладина организација за човека који ради у Швајцарској и хоће да уложи у Србију, у земље трећег реда, да ли Србију или Црну Гору или неку другу земљу, они дају франак на франак, са један посто камате. Значи и то је један подстицај улагања", објашњава Стојан Стевановић, председник Удружења српских привредника Швaјцарске.

Предлажу и да се привредници српског порекла у иностранству повежу у удружење, као и да их треба боље информисати о могућностима улагања у Србији.

Као један од добрих начина повезивања окупљени су истакли Радио-телевизују Србије, а на скупу је представљена и наша платформа РТС планета. Разговарало се и о везама науке и дијаспоре, а представљени су и врхунски српски производи, који би требало да заузму инострана тржишта.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво