Табаковић: Динар у 2018. друга по снази валута у свету

Динар је од стране "Блумберга" проглашен другом по снази валутом у свету за ову годину, каже за РТС гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић. Стабилни динар, стабилни курс и стабилна инфлација остају циљеви и у наредној години.

Јоргованка Табаковић је, гостујући у емисији "Око", истакла да ћемо ову годину завршити са више од три милијарде евра нето страних инвестиција.

"Па нека ми неко каже да ли је динар прејак, да ли се у Србији лоше живи, да ли је Србија угледна", навела је Табаковић.

Како каже, поједина оспоравања њене политичке прошлости и садашњости не могу да буду сметња у раду, с обзиром на постигнуте резултате.

"Не могу да разумем да ме неко пита да ли је динар темпирана бомба, а динар је од стране Блумберга, нимало пријатељски настројене према мени или Србији, проглашен у овој години другом по снази валутом у свету. Да ли пред једном таквом агенцијом и вешћу која је била образложена неко не треба да се постиди износећи критике на рачун Народне банке Србије или политике Владе Републике Србије", упитала је Јоргованка Табаковић.

Истакла је да има и оперативну, и функционалну, и финансијску, али пре свега личну независност у доношењу одлука у интересу грађана Србије.

Њена политичка подршка огледа се, како каже, у томе што познаје човека који води Србију и зна који су његови циљеви.

"Ја препознајем како треба да помогнем у реализацији тих циљева", каже Табаковићева.

Стабилност главни циљ 

Подсећа да су циљеви Народне банке стабилност цена и финансијска стабилност, а да је Народна банка, према закону, дужна да подржи економску политику Владе.

"Мој је посао да грађанима Србије, координишући мере са Владом, као на пример у дигитализацији, учиним све да ова Србија буде место у којем ће и млади радо остајати да живе и раде", рекла је гувернерка.

Обећава да ће Народна банка и у 2019. години посматрати и анализирати "отворених очију".

"Имамо најбоље, најстручније и најлојалније људе који ће као и до сада заједно са мном дати све од себе да имају стабилни динар, стабилни курс, стабилну инфлацију, али и, надам се, веће плате и више прилика за радна места", поручила је Јоргованка Табаковић.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво