Табаковић: Динар у 2018. друга по снази валута у свету

Динар је од стране "Блумберга" проглашен другом по снази валутом у свету за ову годину, каже за РТС гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић. Стабилни динар, стабилни курс и стабилна инфлација остају циљеви и у наредној години.

Јоргованка Табаковић је, гостујући у емисији "Око", истакла да ћемо ову годину завршити са више од три милијарде евра нето страних инвестиција.

"Па нека ми неко каже да ли је динар прејак, да ли се у Србији лоше живи, да ли је Србија угледна", навела је Табаковић.

Како каже, поједина оспоравања њене политичке прошлости и садашњости не могу да буду сметња у раду, с обзиром на постигнуте резултате.

"Не могу да разумем да ме неко пита да ли је динар темпирана бомба, а динар је од стране Блумберга, нимало пријатељски настројене према мени или Србији, проглашен у овој години другом по снази валутом у свету. Да ли пред једном таквом агенцијом и вешћу која је била образложена неко не треба да се постиди износећи критике на рачун Народне банке Србије или политике Владе Републике Србије", упитала је Јоргованка Табаковић.

Истакла је да има и оперативну, и функционалну, и финансијску, али пре свега личну независност у доношењу одлука у интересу грађана Србије.

Њена политичка подршка огледа се, како каже, у томе што познаје човека који води Србију и зна који су његови циљеви.

"Ја препознајем како треба да помогнем у реализацији тих циљева", каже Табаковићева.

Стабилност главни циљ 

Подсећа да су циљеви Народне банке стабилност цена и финансијска стабилност, а да је Народна банка, према закону, дужна да подржи економску политику Владе.

"Мој је посао да грађанима Србије, координишући мере са Владом, као на пример у дигитализацији, учиним све да ова Србија буде место у којем ће и млади радо остајати да живе и раде", рекла је гувернерка.

Обећава да ће Народна банка и у 2019. години посматрати и анализирати "отворених очију".

"Имамо најбоље, најстручније и најлојалније људе који ће као и до сада заједно са мном дати све од себе да имају стабилни динар, стабилни курс, стабилну инфлацију, али и, надам се, веће плате и више прилика за радна места", поручила је Јоргованка Табаковић.

број коментара 30 Пошаљи коментар
(четвртак, 27. дец 2018, 10:16) - anonymous [нерегистровани]

Svajcarac

Puk'o svajcarski franak, oborio ga dinar. Sad ce nasi ljudi zaduzeni u svajcarcima lagano otplatiti kredit :)

(четвртак, 27. дец 2018, 09:45) - anonymous [нерегистровани]

Domaći zadatak

Evo pitanja za guvernerku: ako je dinar stabilan u odnosu na evro, a cene rastu brže nego zarade - kako se to zove?

(четвртак, 27. дец 2018, 09:16) - anonymous [нерегистровани]

Gospođo Tabakovic

Jak je Vas racun na banci....koji definitivno nije u dinarima........dali bi objavili koliki je iznos u pitanju???Da se i mi građani sa platom od 200e radujemo skupa sa Vama......hvala..

(четвртак, 27. дец 2018, 07:52) - anonymoustanja [нерегистровани]

Dinar

Ne mogu da verujem tj verujem pa nas dinar je jaci od usd

(четвртак, 27. дец 2018, 07:33) - anonymous [нерегистровани]

London

Druga valuta i šta mi imamo korist od toga ,a primanja gde su svake godine se iseli iz srbije preko 20.000 mladih,Pozz iz Londona

(четвртак, 27. дец 2018, 07:21) - anonymous [нерегистровани]

Tolike investicije..jak dinar

Stabilnost....živim u Novom Sadu radim u Eu.....divota.....sređen stambeno....volim svoj grad..zemlju ..narod..........I onda izadem ispred zgrade ...kontenjer prepun smeca okolo jos toliko..kese lete...trava pola metra ispred trgovina..psi lutalice..ceste rupa na rupi..saobracajni znakovi i fasade isarani glupim grafitima.......
Da ....osjecamo jak dinar investicije i blagostanje.......u glavnom gradu "Evropske kulture"????

(четвртак, 27. дец 2018, 06:35) - anonymous [нерегистровани]

Могао би поштовани РТС да објави текст Блумберга...

...да нас информише о томе о чему говори гувернерка?

(четвртак, 27. дец 2018, 06:33) - anonymous [нерегистровани]

У Србији лепо живи мали проценат становништва...

...тако да г-ђа Табаковић није изрекла неистину, из угла те мањине... Проблем је што већина живи лоше, али то она изгледа не зна или неће да зна...

(четвртак, 27. дец 2018, 06:29) - anonymous [нерегистровани]

Ако је то тачно за динар динар, зашто није конвертибилан?

Одговор нећу добити јер бајка о динару нема везе са реалношћу... Нигде у иностранству за динар у мењачници или банци не могу да се купе друге валуте!

(четвртак, 27. дец 2018, 06:18) - Дијаспора [нерегистровани]

Спиновање

Ова изјава је искључиво за домаћу употребу, живим 30 година преко баре, ајде отпутујте са динаром преко и пробајте да га замените......нико га не прима, чак га немају ни на листи.
Силом прилика сам био у Децембру у Београду мом граду), туга и јад, никад горе а све телевизије причају као да тече мед и млеко и који год програм окренеш само се један човек појављује, што се тиче опозиције још гора ситуација, чиста рециклажа, нек вам је Бог у помоћи браћо и сестре....мада ми нешто каже да је и он дигао руке од вас.