Божићна депресија на Волстриту

Берза у Сједињеним Америчким Државама божићно вече дочекује у паду незапамћеном у последњих 10 година. Део америчке федералне владе и даље је затворен, јер Конгрес и председник Доналд Трамп не могу да се договоре о буџету за изградњу зида на граници са Мексиком.

Акције компанија су данас поново пале на Волстриту због забринутости везане за успоравање економског раста, блокаде америчке владе и медијских извештаја да је Трамп имао разговоре о отпуштању председника ФЕД-а Џерома Пауела.

Увом тренутку нико не може да одговори колико ће трајати ова блокада финансирања америчке владе пре свега јер су демократе у Конгресу врло одлучне да не прихвате предлог Трампа да се за градњу зида издвоји пет милијарди. Они нуде 1,3 милијарде. 

Трамп je, у међувремену, долио уље на ватру и снажно критиковао америчку централну банку, наводећи да је ФЕД једини проблем који има економија те земље.

"Они немају осећај за тржиште", написао је Трамп на Твитеру.

"ФЕД је попут снажног голфера који не може да постигне погодак јер нема осећај - такав не може да убаци!", додао је амерички председник.

Берза божићно вече дочекује у паду незапамћеном у последњих 10 година. Поједини политичари имају толико негативне прогнозе да предвиђају да Волстрит чека колапс гори од оног 1929, када су цело друштво и привреда доживели суноврат.

До среде се не могу очекивати веће промене и деблокада владе јер су сви конгресмени отишли својим кућама због прославе Божића. 

Републиканци покушавају да направе компромис до 31. децембра, с обзиром на то да 3. јануара ступа на снагу нови Конгрес када ће Трампу бити још теже да испослује то што жели. 

Црне прогнозе 

Амерички политичар Рон Пол упозорава да је Волстрит осуђен на пад од 50 процената.

"Једном када актуелна волатилност покаже да се тржиште бикова (интензивног раста) неће обновити, људи ће да пожуре према излазима (распродаји деоница)", изјавио је недавно Пол за америчку ТВ мрежу Си-Ен-Би-Си.

Упозорио је да би овогодишње негативне корекције на Волстриту могле да буду најава епског колапса привреде, и да би се тај колапс могао догодити и пре него што инвеститори мисле.

Волстрит ће, према речима бившег републиканског председничког кандидата, постати све рањивији, што ће изазвати стање у привреди слично Великој депресији. 

"Могло би бити горе него 1929. године", изјавио је Пол у интервјуу за Си-Ен-Би-Си.

Те године, америчка берза је пала за скоро 90 одсто.

Пол већ годинама упозорава да је пад Волстрита неизбежан, преноси телевизија, и додаје да је, према његовим речима, актуелни америчко-кинески трговински рат све већи фактор ризика за привреду.

Као узрок свих проблема, Пол је навео политику квантитативног лабављења америчке Управе федералних резерви САД, која је, како тврди, створила "највећи мехур у историји човечанства".

Индекс S&P 500 је до поднева по локалном времену пао за 43 поена, односно за 1,8 одсто, на 2.373 поена, Дау Џонс се стрмоглавио за чак 436 поена, или 2,0 процента, на 22.008 бодова, а технолошки индекс Насдак је склизнуо за 72 бода, или за 1,1 посто, на 6.260 поена, пренела је агенција АП.  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво