Првих десет километара брзе пруге Београд-Будимпешта

Руске железнице су на деоници Стара Пазова-Нови Сад направили првих 10 километара пруге за брзине од 200 клометара на сат, изјавила је потпредседница владе и министарка грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић после састанка са генералним директором и председником управе Руских железница Олегом Белозјоровим. Министарка је рекла и да су почели радови на постављању рампе која ће додатно обезбедити пружни прелаз у Међурову код Ниша и да ће све бити готово за око 15 дана.

Првих 10 километара пруге на деоници Стара Пазова - Нови Сад део је будуће брзе пруге између Београда и Будимпеште, рекла је Михајловићева и истакла да Србија жели да постане једна од најмодернијих земаља у области саобраћаја и захвалила Руским железницама на сарадњи.

Како је рекла, за три године Србија је у сарадњи са Руским железницама реконструисала 205 километара пруга, у које је уложено 350 милиона долара.

Михајловићева је нагласила да су Руске железнице у 2017. години оствариле рекорд са превезених више од милијарду путника у свету.

"То је једна од најбољих светских комапнија и част је за Владу Србије да ради са њима", казала је Михајловићева и додала да су Руске железнице једна од најбезбебеднијих и најеколошкијих компанија.

Михајловићева је навела да је разговрала са представницима Руских железница и о томе шта нас чека од пројеката у 2019. години, као и о новим пројектима, на пример о градњи јединственог диспечерског центра за који би у јануару требало да буде потписан уговор за изградњу, као и електро радове на прузи Стара Пазова - Нови Сад.

Рекла је да је разговарала са Русима и о наставку обнове барске пруге која је планирана у наредном периоду од Ваљева до границе са Црном Гором, пошто је већ урађен део од Ресника до Ваљева.

Договорен наставак обуке стручњака

Михајловићева је навела да је договорен и наставак обуке наших стручњака и инжењера за железницу, од пројектовања до извођења радова.

"Замолићемо Русе да наши инжењери иду на праксу или факутлет за железницу како би имали људе који знају да раде овако озбиљне послове када је реч о модерним пругама. Интерес владе је да буде повезана са регионом и да улаже у тзв. конективити агенду повезивања са реигоном, кроз аутопутеве и железницу", рекла је министарка.

Она је истакла да је сарадња српских и руских железница једна од најквалитетнијих, с озбиром да се пруге модернизују онако како је уговором и предвиђено и захвалила Русима што ниједном нису пробили ниједан договорени рок.

Када је реч о наставку обнове барске пруге, Михајловић је рекла новинарима да ће ће се следеће године радити пројектна документација за наставак ка граници са Црном Гором.

Истакла је да је важно да се ураде и деонице на прузи ка Нишу, као и да брзина теретних возова подигне на најмање 120 км на сат.

Почињу радови на модернизацији пруге Ниш-Димитровград

Михајловићева је подсетила да наредне године треба да почну радови на модернизацији пруге Ниш-Димитровград за шта је обезбеђено 260 милиона евра, пошто је ове године спровођена експропријација земљишта.

Белозјоров је нагласио да је мото Руских железница да се радови изводе квалитетно и у року.

"Не само то већ и често и пре рока. Ми знамо да је пуштање железничких инфраструктурбих објеката важно за развој читаве привреде Србије", рекао је Белозјоров.

Челник Руских железница је рекао да постоји велики потенцијал за даљу заједничку сарадњу и нове пројекте.

"Разговарали смо и о развоју приградског саобраћаја, а спремни смо да преузмемо одржавање пруга, као и о оснивању новог јединственог диспречерског центра," рекао је Белозјоров.

Подсетио је да су Руске железнице до сада обновиле и опремиле четири школе поред пруга на којима су радили у Србији.

Белозјоров је издвојиио диспечерски центар као најперспективнији пројекат који ће се реализовати у будућности у сарадњи са српским железницама, пошто ће допринети томе да се на најбољи начин искористи инфраструктра и возна средства.

Рампа у Међурову код Ниша биће завршена за око 15 дана

Михајловићева је, одговарајући на питање новинара, рекла да нису стручњаци заказали и да влада постављењем рампе У Међурову код Ниша жели да изађе у сусрет захтеву грађана тог места, који се након несреће када је воз ударио аутобус пун путника осећају несигурно.

"Рампа ће за око 15 дана бити завршена", истакла је Михајловићева.

Каже да је влада још раније обезбедила 13 милиона евра из кредита Светске банке, али и скоро 50 милиона евра који се улажу од претходне године у железничку инфраструктуру, што ће додатно обезбедти и пружне прелазе.

Како је рекла, та улагања биће завршена у наредне две године.

Министарка је навела да би рампа код Међурова била свакако постављена за две године у оквиру реконструкције пруге Ниш - Брестовац, али да је влада сада то учинила због захтева грађана.

"Желели смо додатно да обезбедимо тај пружни прелаз имајући у виду несрећу и чијом кривицом је изазвана, а то није кривица железнице", рекла је Михајловићева.

Истакла је да је то што се догодило у Нишу била трагична несрећа која је још једном показала колико је важно да се поштује саобраћајна сигнализација.

Михајловићева је навела да се у српске железнице није улагало у претходних 50 година и да је ова влада, за разлику од тога, почела да улаже на стотине милиона евра и да је до сада улагано и у додатно обезбеђивање приоритетних путних прелаза.

"Трагедија има име и презиме и ко је за њу одговоран. Трагедија се десила и влада је одреаговала. Зна се ко је одговоран и учинићемо све да имамо најбезбеднији саобраћаја који може да постоји са свим прописима", рекла је Михајловићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара