"Ванси" преузима Аеродром, уплаћен 501 милион евра

Француска компанија "Ванси ерпортс" уплатила је једнократну концесиону накнаду од 501 милион евра за Аеродром "Никола Тесла" у Београду. "Ер Србија" пожелела добродошлицу новом концесионару.

"Ванси" ће од поноћи званично преузети концесионо управљање београдским аеродромом на 25 година.

Министар финансија Синиша Мали је, после седнице Владе Србије, рекао да ће укупно улагање "Вансија" у Аеродром бити 1,46 милијарди евра, а ту спадају једнократна накнада, минималне годишње концесионе накнаде и капитална улагања.

Објаснио је да је први 501 милион евра данас уплаћен и да ће на име дивиденде тај новац бити распоређен у буџет у износу од 417 милиона евра, док ће остатак од 85 милиона евра припасти малим акционарима.

Рекао је да је разговарао са председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић и да ће део тог новца бити искоришћен за враћање старих дугова које је оставила претходна власт, како би се нашој деци оставила чиста будућност.

Навео је да ће се остатак новца искористити за велике инфраструктурне пројекте у будућности.

Када је реч о годишњој концесионој накади, она ће износити између 4,4 милиона евра до 15,1 милион евра и уплаћиваће се у наредних 25 година у зависности од остварених резултата.

"И такође ће бити подељен тај новац између буџета Србије и мањинских акционара."

"Обавеза 'Вансија' је да у наредних 25 година број путника порасте годишње три пута, односно са 5,3 милиона на 15 милиона, а број авио-операција да се дуплира са 59.000 на 120.000 колико се очекује. Са стратешким партнером очекујемо даљи велики развој наше ваздушне луке, заједно са 'Ер Србијом', која је најбрже растућа и доминантна авио-компанија у региону, што је основа за развој привреде", рекао је Мали.

Мали је нагласио да држава Србија остаје власник Аеродрома "Никола Тесла" и да "Ванси" само преузима управљање аеродромом.

"Ванси" је један од највећих оператера, који послује у 12 земаља света, заједно са 45 аеродрома и има више од 180 милиона путника.

Министар истиче да са њим Србија хоће да направи доминантно чвориште и ваздушну луку од београдског аеродрома. 

Отправник послова у Амбасади Француске Никола Фај рекао је да је та амбасада срећна због почетка концесије.

"'Ванси ерпортс' има велико искуство у управљењу међународним аеродромима у Фанцуској и свету, не сумњам да ће због стручног знања допринети и развоју аеродрома у Београду, који има велики потенцијал." 

Уговор о концесији београдског Аеродрома "Никола Тесла" на 25 година потписан је 22. марта са француском компанијом "Ванси ерпортс". 

Међународни тендер је спроведен од 10. фебруара 2017. кроз фазу претквалификација, фазу необавезујућих понуда и фазу обавезујућих понуда, а одлука је донета 5. јануара 2018. године.

"Ер Србија" пожелела добродошлицу

Национални авио-превозник "Ер Србија" пожелео је добродошлицу новом концесионару, који ће наредних 25 година управљати београдским аеродромом.

"У име српске националне авио-компаније, неизмерно се захваљујем на сарадњи досадашњем тиму Аеродрома 'Никола Тесла', са директором Сашом Влаисављевићем на челу, и желим добродошлицу новом тиму који ће надаље водити ту значајну ваздушну луку. Аеродром 'Никола Тесла' је и наш дом и изузетно важно чвориште саобраћајне мреже. Баш због тога, наше снажно, конструктивно и посвећено партнерство може да буде само од користи свим странама", изјавио је генерални директор "Ер Србије" Данкан Нејсмит.

Извршни директор "Ер Србије" Бранислав Маловић истакао је да долазак новог партнера значи нови подстицај даљем јачању односа и сарадње.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво