Сојино брашно из Обреновца за 40 држава

У Обреновцу је отворена фабрика у којој ће се годишње прерађивати 90.000 тона соје. Опремљена је технологијом из Кине, земље која је највећи светски прерађивач сојиног зрна. Погон је финансирала компанија из сопствених средстава и мањим делом из кредита домаћих банака.

Сојин протеин и сојино брашно из Обреновца продаваће се у 40 држава. За савременим машинама је 60 нових радника.

"Под компјутером се налази преко 360 активних елемената и њом се управља практично преко рачунара", каже Милан Пешут, генерални директор компаније "Банком".

Мирослав Чучковић каже да општина Обреновац постаје место где је најмодернија фабрика за прераду соје уз прехрамбену индустрију, ауто-индустрију, уз Термоелектрану која производи више од половине српске струје.

Сировине ће бити довољно. Ове године приноси соје достигли су 650.000 тона. Готово 90 одсто извози се у Европску унију.

"Да не извозимо само јефтину и квалитетну сировину, а без сумње соја то јесте са својим префиксом – нон ГМО. Врло често кажу пољопривреда треба да носи неку државу. Да, пољопривреда као сировинска база, а прехрамбена индустрија треба да дâ додату вредност", каже министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Прерађивачку индустрију требало би да подстакне и нова уредба. Финансијска подршка предвиђена је државном касом за идућу годину.

"Буџет за 2019. годину имаће седам милијарди динара више за пољопривреду него у 2018. години. То је новац и за додатне субвенције, и за нове системе за наводњавање, за заштиту од поплава, за противградне ракете", каже министар финансија Синиша Мали.

Уз те мере, Србија би требало да остане највећи произвођач генетски немодификоване соје у Европи. Од извоза те ратарске културе већ сада годишње зарађујемо више од 80 милиона долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво