Потписан уговор за изградњу деонице ауто-пута oд Кузмина до Сремске Раче

Министарка саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је са министром транспорта Турске Мехметом Турханом потписала уговор за пројектовање и изградњу деонице ауто-пута Београд–Сарајево.

Ауто-пут ће се градити у две трасе које се на територији Србије односе на деоницу Сремска Рача – Кузмин, у дужини од 17 километара, и Пожега–Ужице–Котроман, дужине око 60 километара.

Вредност изградње обе деонице је око 1,05 милијарди евра. Наредне године очекује се потписивање финансијског уговора, а почетак радова 2020. године. 

Ауто-пут Београд–Сарајево биће први ауто-пут који ће директно повезивати Србију и Босну и Херцеговину, односно Србију са Републиком Српском.

На пројекту ауто-пут Београд–Сарајево раде Влада Србије, ЈП "Путеви Србије" и турска компанија "Ташјапи".

Зорана Михајловић рекла је да се уговор односи на изградњу деонице од Кузмина до Сремске Раче, заједно са мостом.

Минстарка сматра да је повезивање кључ успеха развоја и повезивања земаља нашег региона.

"Повезивање је кључ успеха. Уговор је вредан 250 милиона евра и то је почетак пројекта повезивања Србије и БиХ који ће омогућити развој региона. Нема успеха без повезивања. И зато је данашњи дан важан", наводи Михајловићева.

Уговор је, према речима министарке, резултат добре економске и билатералне сарадње Србије и Турске.

"Брзина којом реализујемо споразуме је резултат наше посвећености заједничкој сарадњи. Трговински односи Србије и Турске бележе раст. Четири пута је већа размена него 2009. године и премашиће милијарду евра", каже Михајловићева.

Подсећа да компанија "Ташјапи" ради и на пројекту рехабилитације пута Нови Пазар – Тутин.

Турхан: Србија важан фактор стабилности

Мехмед Турхан је рекао да је споразум само почетак сарадње у области инфраструктуре.

"Ми сматрамо Србију веома важним фактором када је реч о стабилности у региону. Један од показатеља колико Турска придаје значаја Србији је што је сматра суседом, као да између нас нема границе. Могу да кажем да између наших држава постоје одлични односи који су све бољи из дана у дан", рекао је Турхан.

На добре трилатералне односе Србије, Турске и Босне и Херцеговине подсећа и министар трговине Расим Љајић.

"Многи су сматрали да је трилатерала причаоница и да служи за сликање, а њен резултат је видљив, то је овако важан пројекат. Мало је ко веровао да ће овај пројект икада бити реализован јер је скуп, али је од изузетне економске и друштвене важности", рекао је Љајић.

"Шта он економски значи не треба пуно говорити – са БиХ имамо највећи обим размене, а убедљиво најгору инфраструктуру. Дакле, ради се о економски и животно важном пројекту", наводи Љајић.

Љајић је позвао турске партнере да осим у трговини развијају и још боље односе са Србијом на пољу саобраћаја и инфраструктуре.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи