Пола века постојања панчевачке рафинерије

Рафинерија нафте у Панчеву обележава пола века постојања. Овом приликом представљени су планови за даљи развој Рафинерије који ће панчевачкој фабрици омогућити да буде једно од најмодернијих постројења у Источној Европи. Прослави је присуствовао и министар енергетике Александар Антић који је истакао да је Нафтна Индустрија Србије један од најзначајних сегмената привреде.

Рафинерија у Панчеву почела је са радом у децембру 1968. године. За пет деценија постојања прошла је бројне фазе – од највећег индустријског предузећа на територији СФРЈ деведесетих година, преко великих штета изазваних бомбардовањем 1999., до рекордне прераде ове године.

"Успех не значи опуштање. То је увек нови почетак са вишим циљевима и већим очекивањима. Дубока прерада, дигитална трансформација и повећање ефикасности, модернизација промета, изградња нових постројења у складу са принципима зелене енергије. Наравно и даље улагање у заједницу само су неки од њих", наводи генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев.

Од почетка године НИС је донео више од 100 милијарди динара у државну касу, зато је каже министар Антић, Нафтна индустрија Србије кључна за нашу економију.

"НИС је један од најзначајних сегмената наше привреде и наше економије. Један од најважнијих стубова нашег енергетског система. Један од кључних замејаца наше укупне економије, наше укупне привреде. У свим овим година НИС је заиста представљао лидера и кад је у питању квалитет и кад су у питању нови стандарди, био за понос Србије, успевао и да се у врло тешким тренуцима и развија, остварује нове квалитете", рекао је Александар Антић.

У години јубилеја у Рафинерији нафте у Панчеву у току је друга фаза модернизације, која подразумева изградњу постројења за дубоку прераду што ће омогућити производњу најквалитетнијих нафтних деривата, пре свега дизела, али и кокса који се тренутно увози у Србију. Како је најављено, посторјење ће почети са радом у трећем кварталу 2019. године.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво