Завршена још једна деоница обилазнице око Суботице

Након 28 година од почетка изградње, данас је пуштена у саобраћај деоница западне обилазнице око Суботице, од петље Суботица-југ, на ауто-путу Београд–Хоргош, до индустријске зоне Мали Бајмок.

У последње две године завршена је деоница "ипсилон" крака ауто-пута дуга 12 километара, а још толико пута је преостало да се уради до насеља Келебија како би се теретни саобраћај потпуно изместио из Суботице и повезао Коридор 10 са граничним прелазом Келебија.

"Следеће године ћемо завршити још 12 километара и за то смо у буџету Министарства саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре издвојили 1,4 милијарде динара за 2019. годину и верујем да у јануару ће се расписивати јавни позив и да ће све то ићи онако како је планирано", навела је ресорна министарка Зорана Михајловић.

Министарка је нагласила да је ова обилазница важна како за Суботицу, тако и за Србију.

"Прошле године завршили смо 6,5 километара, ове године 5,5 километара и тиме пуштамо у саобраћај 12 километара пута. Како смо рекли, тако и радимо. Ова обилазница, која повезује гранични прелаз Келебија и индустријску зону са Коридором 10, важна је како за Суботицу, тако и за Србију. Наш циљ је да стварамо услове за долазак нових компанија и даљи развој целе земље", нагласила је Михајловићева.

Овом приликом, министарка је указала да следеће године почињу радови на јако важној деоници рехабилитације и модернизације пруге Београд–Будимпешта, на деоници између Новог Сада и Суботице.

"То је највреднији уговор који смо прошле године као комерцијални уговор потписали, 1,1 милијарда долара је вредност тог уговора и то почињемо такође да радимо 2019. године", закључила је Михајловићева.

Отварању деонице присуствовали су и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и градоначелник Суботице Богдан Лабан.

Пастор је рекао да је завршетак обилазнице око Суботице сан Суботичана више од две деценије. 

"Ово је добра вест за све нас, јер се држимо рокова и свега обећаног. Сијасет је рационалних разлога за завршетак 'ипсилон' крака, верујем да ћемо догодине у ово време завршити и преосталих 12 километара", поручио је Пастор. 

Богдан Лабан је истакао да су после вишедеценијског застоја, у новембру 2016. настављени радови и да ће завршетак "ипсилон" крака допринети измештању тешког теретног саобраћаја из центра града. 

"Обилазница око Суботице учиниће да се сав теретни саобраћај измести из града, укључујући и из индустријске зоне Мали Бајмок. Овај пројекат резултат је преданог рада и инсистирања на ефикасности председника Републике, Владе Србије и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. До краја 2019. године завршићемо целу деоницу", закључио је Лабан. 

Изградња 12 километара обилазнице око Суботице вредна је 1,1 милијарду динара, саопштено је из Кабинета потпредседнице Владе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво