ЕУ и Србија потписали пакет ИПА 2017.

Министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић и комесар за приступне преговоре Јоханес Хан потписали су у Бриселу део Инструмента претприступне помоћи за 2017. годину у износу од више од 97 милиона евра.

Новац ће бити искоришћен у области енергетике и заштите животе средине, као и за учешће у ЕУ програмима поручили су Јоксимовић и Хан.

Минисатрака Јоксимовић је приликом потписивања дела ИПА за 2017. нагласила да ће тих 97 милона евра бити намењени за важне развојне пројекте и одрžживи развој Србије.

"Најзначајнији део овог пакета од 49, 6 милиона евра је намењено за финансирање гасног интерконектора између Србије и Бугарске. То је један од најзначајних пројекта који би требало да подржи енергетску диверсификацију у Србији, стабилност у снабдевању и јачање гасне инфраструктуре. То је од изуетног значаја за грађане Србије", поручила је Јоксимовићева.

Други део стредстава од преко 28 милиона евра односи се на пројетке у области животне средине и биће усмерен за управљање отпадним водама у Брусу и Блацу, за систем за превичишћавање отпадних вода у Краљеву, као и на бројне пројекте из области žживотне средине за 19 отпштина у Србији.

"То су изузетно важне ствари које грађанима на локалу предочавају шта значи процес европских иинтеграција и зашто је он најбоља подршка нашем развојном процесу", каже Јоксимовићева.

Министарка је нагласила да и поред пажње које последњих дана добијају политичке ствари које оптерећују и евроинтеграциони пут Србије, земља настваља да буде фокусирана на сопствени развој.

"За разлику од неких других у региону, ми ствари посматрамо другим очима - кроз развој, сарадњу, поштовање принципа и пре свега интереса наших грађана. Једино на тај начин моžемо да радимо на бољој будућности наше земље и свих грађана", каже Јоксимовићева.

Министарка је изразила наду да ће европски пут Србије наставити стабилан темпо у идућим годинама и донети бољитак грађанима.

ЕУ и кроз ИПА снажно подржава Србију на европском путу 

"Нагласио бих да је новац делом обезбеђен за финансирање интергасног конектора између Бугарске и Србије који подржава независност Србије када је реч о гасним набавкама. То није уперено ни против кога нити за некога већ је чист интерес дрžжаве да буде што је више могуће независна када је реч о снабдевању енергије и изворима енергената", поручио је Хан.

Европски комесар је изјавио да исти стратешки циљ има и Европа која žжели да буде више независна од спољних на набавки енергената.

"Што смо мање зависни од једног извора енергената и добављача то подиžже наšшу политичку тежину када је реч о међународним односима", оценио је Хан.

Други део новца из овог пакета ИПА биће искоришћен у производњи квалитетне пијаће воде и третирање отпада, објаснио је комесар Јоханес Хан.

"У питању су конкретене мере које су у складу са европским стандардима. И ово је доказ добробити које ће грађани Србије имати једном када уђу у ЕУ, али и у припремном прериоду", каже Хан.

Европски комесар је поновио да је Европа обезбедила више од три милијарде евра у грантовима од 2000. године и оценио да то показује снажну европску подршку кретању Србије ка ЕУ као и да ЕУ у Србији има јаког савезника у свим тим напорима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво