Закон о накнадама, уводи ред у намете

У пакету закона усвојених са Буџетом за 2019. је и Закон о накнадама за коришћење природних добара. То је први корак ка увођењу реда у парафискалне намете, за шта су се залагали привредници и струка. Још 2014. побројане су 384 таксе и накнаде са намером да се кроз два закона уреди та област. Закон о накнадама прецизирао је основице за обрачун, а број накнада свео се на нешто више од 50.

За око 20 хиљада пчелара у Србији, добра вест је да више неће плаћати накнаду за постављање кошница. Наши пчелари имају више од милион кошница, а неки их, попут оних у пожешком крају, често селе.

"Немамо сталних добрих паша. Поремећај временских услова је такав да на једном месту не можемо опстати", каже пчелар Александар Алексић.

То је једна од четири накнаде које су потпуно укинуте, неке делимично. Све основице за обрачун накнада су умањене и прецизно утврђене, тако да општине више не могу произвољно да их одређују. Привредници кажу да им је то за предвидивост пословања важно.

"Сем тога укинуте су неке накнаде које су заиста штрчале, биле нелогичне, као рецимо накнада за прекомерно коришћење пута, или накнада за објекте коју излазе на јавни пут, као да би они требали да не излазе на јавни пут", каже Небојша Атанацковић из Уније послодаваца Србије

У Удружењима привредника још немају процену колико ће на тај начин уштедети, а ни општине колико су на губитку, јер већина новца од накнада иде у локалне касе. У државној каси рачуница постоји.

"Ми смо пројектовали да ће укупан трошак за буџет Републике Србије бити око два милијарде динара, с обзиром на накнаде које смо укинули и основице које смо спустили. То је управо износ који привреди остаје, да троши више, да инвестира више", каже министра финансија Синиша Мали.

У Националној алијанси за локални развој закону замерају што је увео нове накнаде у области туризма и заштите животне средине. Секторски прописи и даље дозвољавају јавним предузећима и институцијама да пропишу накнаду која није у закону, због тога је, кажу, важан још један корак.

"Да се уведе један јавни електронски регистар у који би ушле све накнаде и све таксе, где не би могле институције и јавна предузећа да наплаћују било које накнаде које нису у том регистру. Ми као грађани и привреда, не би били у обвази да плаћамо нешто што ту не постоји", каже Иван Радак из Наледа.

Уз педесетак сада законом утврђених накнада, у идућој години на реду су таксе. Надлежни најављују Закон о таксама који би увео коначан ред међу више стотина парафискалних намета.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво