Све спремно за преузимање РТБ-а, приоритет нови рудници

Рударско-топионичарски басен у Бору у уторак и званично прелази у руке већинског власника "Циђина". Од доласка кинеског стратешког партнера у Бор, очекивања су велика јер се обавезао на улагање од милијарду и 400 милиона долара. Приоритет је инвестиција у нове руднике и техношки развој РТБ-а.

Кинески "Циђин" обезбедио је 63 одсто власничког удела у РТБ-у. Држава је тражила докапитализацију од 350 милиона долара а кинески стратешки партнер већинско власништво обавезо је понудом од милијарду 260 милиона долара и додатних 200 милиона долара за покривање текућих дугова борског гиганта. За преузимање РТБ-а све је спремно. 

"Ми спремамо тај клоузиг за 18. децембар имамо информације од наших кинеских партнера да ће на дан преузимања уплатити свих 350 милиона долара. И тада ће бити потписана сва неопходна акта, спроведена Скупштина друштва", рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Стратешки партнер се обавезао да ће за три године годишњу производњу од 40 милиона тона дуплирати, а за шест година повећати на чак 160 милиона тона.

Бојан Станић, директор сектора за анализе ПКС каже да су они најавили да ће повећати кроз те инвестиције ефикасност како у површинској тако и у дубинској ексолоатацији и свакако већу ефикасност у преради руде у топионицама.

"Тиме би Србија могла да се нађе на трећем месту произвођача бакра у Европи, одмах иза Немачке и Пољске", сматра Станић.

Најважније је што ће "Зиђин" сачувати свих 5.000 радних места а уз обавезујући бизнис и инвестициони план у Влади очекују и нова запошљавања.

Антић каже да су то заиста амбициозни планови. "То говори да компанија Циђин има исту визију као и Србија: да РТБ треба да се развија, да отвара нове руднике да остане и да постане један од кључних стубова наше економије, наше привреде са заиста изузетно великим утицајем на наш укупни БДП и на живот у читавој источној Србији", каже Антић.

Подсетимо, иза компаније "Циђин" стоји моћна кинска држава. Међу највећим су кинским произвођачима злата, бакта и цинка, послују у још девет земља у свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво