"Стандард енд Пурс" потврдио оцену кредитног рејтинга Србије

Агенција за оцену кредитног рејтинга "Стандард енд Пурс" потврдила је оцену кредитног рејтинга Србије на нивоу ББ, уз унапређење изгледа са стабилног на позитивни, што значи да би кредитни рејтинг могао бити увећан на ББ+ у наредних 12 месеци, саопштили су Министарство финансија Србије и Народна банка Србије.

Како се наводи у саопштењу Министарства финансија, агенција процењује да ће раст БДП-а у 2018. години износити 4,2 одсто, што је највиша стопа раста у последњих 10 година, и да ће у периоду од 2019. до 2021. године БДП наставити да расте по просечној стопи од 3,3 одсто и више.

Раст ће, додаје се, бити заснован на већој приватној потрошњи која ће бити подстакнута растом запослености, зарада и стабилном приливу дознака, а услед већег поверења страних инвеститора, очекује се и већи прилив директних страних инвестиција, који ће исто тако поспешити економски раст.

У саопштењу Народне банке Србије посебно се указује да је одлука о поправљању изгледа за повећање кредитног рејтинга Србије донета на основу снажног привредног раста и резултата монетарне политике у погледу очувања ценовне и финансијске стабилности. 

"Ове године смо потврдили кредитни рејтинг, са тим да са стабилног добијамо унапређење на позитивни и да са такозваног ББ кредитног рејтинга у наредних 12 месеци очекујемо ББ+", рекао је министар финансија Синиша Мали за Танјуг.

Објашњава да је то потврда резултата економске политике коју Влада води још од 2014. године и добрих макорекономских показатеља, те да висок кредитни рејтинг и позитивни изгледи за наредну годину значе да ће Србија за инвеститоре бити још атрактивнија.

"Важно је да кредитне агенције виде добре показатеље и да на овај начин кроз извештаје то и потврде", додаје Мали.

Истиче да стопа раста БДП-а никада није била већа у последњих 10 година, да ће до краја године раст бити 4,4 одсто, да је смањено учешће јавног дуга у БДП-у који сада износи 54,1 одсто, док је само пре неколико година јавни дуг био већи од 70 одсто БДП-а, те да је већ трећу годину за редом буџет у суфициту.

"Ове године суфицит ће бити 0,6 одсто БДП-а. Да вас подсетим, 2013. и 2014. године дефицит је био 6,6 одсто. То су сјајни резултати који показују колико се Србија променила. Да не заборавим такође и резултате на тржишту рада, 11,3 одсто стопа незапослености у односу на преко 25 одсто 2013. године", рекао је Мали.

Добри економски показатељи, наводи министар, значе веће инвестиције, атрактивнији пословни амбијент, јефтиније изворе финансирања, јефтинији капитал, могућности за отварање фабрика, нових радних места и нових производних хала, даље смањење незапослености, као и веће приходе за буџет.

Већи приходи значе веће плате и пензије 

Каже да већи приходи даље значе повећање пензија и веће плате у јавном сектору и оцењује да инвестициони циклус који је покренут даје резултате.

"Морам да кажем, нисмо задовољни. Можемо још боље. Хоћемо да се боримо за још нових радних места у нашој земљи. У наредном периоду боримо се и за веће плате", рекао је Мали.

Настојаће се, додаје, да се даље ради на подизању животног стандарда грађана како би плате у просеку биле веће из године у годину.

Подсетио је да је Србија у последњих 12 месеци привукла 2,6 милиарди евра страних директних инвестиција и да је по томе апсолутни лидер у региону.

Навео је да око 55 или 56 одсто свих страних директних инвестиција у регион Западног Балкана долази у Србију, те да и то показује колико се Србија променила и колико је атрактивна за улагања.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво