Брнабић: Фокус су реформе и улагања у образовање и културу

Фокус Владе Србије остаје на реформама које воде ка већој владавини права, ефикаснијој и транспарентнијој јавној управи и наставиће се са великим улагањима у образовање и културу, рекла је премијерка Ана Брнабић.

"Мислим да је то изузетно важна компонента трансформација наше економије и друштва", рекла је Брнабићева у Привредној комори Србије где је пред привредницима сумирала резултате и најавила нове реформе.

Она је казала да је њен циљ да Влада Србије подржи што већи број иницијатива из привреде, јер, како каже, нема бољег начина да се одреде приоритети него у сарадњи са бизнисом.

Како је рекла, очекује да ће се у наредне две године препознати конкретни бенефити е -Управе, наводећи да је било више отпора него што је мислила да ће их бити, али је, како каже, одлучна у даљој трансформацији.

"То је одговор на транспарентну управу и борбу против корупције", рекла је премијерка.

Она је најавила реформу катастра, олакшавање и убрзавање стечаја, као и увођење електронског плаћања пореза на имовину од 1. јануара 2019. године, а поред тога, наставља се и борба против сиве економије кроз увођење е-Инспектора.

Наставља се, каже Брнабићева, и реформа Пореске управе, а од 8. јануара следеће године уводи се електронска пријава за сезонске раднике, прво за оне у пољопривреди, а потом и за грађевинске раднике и сезонце у туризму.

Она је истакла да се наставља и реформа парафискалних намета.

"НБС је једна од институција која изузетно подржава владу и дигитализацију. Захвајујући напредном размисљању НБС, ми смо у Србију увели инстант плаћање", рекла је Брнабићева.

Говорећи о постигнутим резултатима, Брнабићева је казала да сви показатељи изгледају добро и показују оздрављење и јачање привреде у Србији.

Она је подсетила да је учешће јавног дуга у БДП-у на нивоу од 54 одсто, незапосленост је 11,3 одсто, а бележи се и даљи раст инвестиција.

Инвестиције су у 2017. години биле 2,6 милијарде евра, а ове године су веће за девет одсто, рекла је Брнабићева и додала да јача и сектор малих и средњих предузећа која ће, додаје, добијати све већу пажњу Владе Србије.

Због тога је, како каже, предузетништво уведено у основне школе као предмет, а од 1.октобра сун а снази олакшице за младе који су у претходних годину дана завршили школу и сада желе да покрену бизнис, а исте олакшице важе и за оне који су на евиденцији НСЗ дуже од шест месеци.

Премијерка је нагласила да је инфлација остаје стабилна, да је курс динара стабилан, док је удео ненаплативих потразивања смањен у јулу 6,7 одсто. 

У првих десет месеци раст БДП је 4,5 одсто, и он је међу највишим стопама у Европи, а најбољи у Србији у последњих 10 година, додала је премијерка.

"Један од највазнијих приоритета је даље стварање бољег пословног окружења за привреду како би имали одржив економски раст у мандату ове владе. Конкретне кораке које можемо да предузмемо су трансформација заснована на знању", рекла је она.

Претходна влада влада под вођством Александра Вучића је, како додаје, направила основу за здрави економски раст, фискалном конслодацијом и диспциплином и да је њена одговорност била да направи други следећи искорак ка економији заснованој на иновацији. 

Брнабићева је указала да је у скупштини усвојен сет пореских закона који ће допринети ка трансформацији економије Србије.

Због значаја које привредне теме имају код нас, две награде стигле су у РТС, Јутарњем програму и колеги Андрији Игићу. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво