Производња у рибњацима се смањује, рибарима недостају субвенције

Иако спада у сточарску производњу, рибарство не може да користи субвенције јер у Закону риба није означена као "условно грло". Једина субвенција коју рибњаци имају је десет динара по килограму продате рибе. Цена шарана у велепродаји нижа је 100 динара него лане, па зараду може донети једино већа тражња.

Када почне излов, Јонел Даља, рибар на рибњаку "Сутјеска" са колегама сваког дана ручно пребаци и до три и по вагона рибе. Посао јесте тежак, али Јонел каже да су пре 35 година услови рада били неупоредиво тежи.

"Овде није било асфалта, није било бетона, није било ништа. Него све муљ, значи баш смо тешко радили првих година. Годинама смо овде све ми смо ово радили сами. Тако да је сада много лакше, људи не иду по блату, него стоје на бетону и раде", каже Даља.

Циклус производње у рибарству траје три године. У исхрани се користе житарице, али и поред тога Министарство пољопривреде није донело прописе по којима би рибњаци могли да користе државну земљу по праву пречег закупа.

Драгомир Дошло, технички руководилац рибњака, наводи да је конкретно ове године потрошено 220 вагона хране. "Пре свега житарице, кукуруз, пшеница и јечам. И отприлике 20 вагона пелетиране односно концентроване хране", каже Дошло.

Рибњак "Сутјеска" ће до краја децембра продати све произведене количине ове године, а то је око 100 вагона.

Продаја још увек везана за пост, шаран јефтинији него прошле године

Велепродајна цена килограма шарана је 300 динара, нижа је него лане, па је тражња већа. Анализа каже да је у Србији продаја рибе још увек везана за пост.

Директор рибњака Видак Милошевић напомиње да је ова година била јако специфична зато што су поред ускршњих и божићних постова, Аранђеловдан и Свети Лука били посни.

"То су озбиљне славе и повукле су озбиљне количине шаранске рибе", каже Милошевић.

У Србији има око 13.500 хиљада хектара под рибњацима. По најоптимистичнијим проценама производи се на око 8.500 хектара.

Рибњаци се гасе, па се и производња смањује. Са око 8.000 тона пре десетак година очекује се ове године излов бити нешто више од 5.000 тона.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво