Трстеник добио фабрику каблова за ауто-индустрију

Фабрика каблова за ауто-индустрију "Amphenol Automotive Technology" отворена је у Индустријској зони у Трстенику у којој ће, како је најављено, бити запослено 1.000 радника. Настављамо да градимо и да запошљавамо људе, поручио председник Александар Вучић.

Отварање фабрика и запошљавање људи је "посао свих послова", поручио је Вучић грађанима у Трстенику, који су га дочекали испред нове фабрике и додао да ће наставити то да ради и убудуће.

Како је рекао, 2016. године је у Трстенику, и то без јавних предузећа, било 400 милиона динара дуга, а данас тај град другачије и боље функционише.

"Затварани су нам погони 90-их и посебни 2000-их година, и у Трстенику, Крушевцу, Краљеву, целом Расинском и Рашком округу и зато је данас важно да радимо посао свих послова – да отварамо фабрике, да правимо посао за људе, да не би одлазили одавде", поручио је Вучић.

Вучић је пресекао врпцу заједно са потпредседником и генералним директором корпорације "Amphenol Automotive Technology", која ће у Трстенику, према најавама, запослити 1.000 радника.

"Осим тих 1.000 људи који ће да раде, обећавам да ћемо наставити да градимо, да запошљавамо људе, да остајете овде и не идете по белом свету да се запошљавате и бринете за децу", поручио им је председник.

Истиче да данас Србији иде много боље него раније, али да те промене не могу да буду једноставне и не могу да се остваре преко ноћи. Међутим, додаје да људи осећају и знају да ће сваке године плате и пензије бити све веће.

Захвалио је грађанима на гостопримству и подршци и поручио да се нада да ће се видети опет, неком сличном приликом.

"Видим људе који имају веру у будућност" 

Председник каже да је на локацији фабрике до пре само шест месеци била хала која је личила више на ђубриште.

Вучић се захвалио инвеститорима на овој браундфилд инвестицији и рекао да су пре само пола године дошли на ту локацију озбиљни људи који су рекли да могу да направе добар производни простор.

Председник је истакао да је поред хале која је обновљена данас видео нешто више од тога:

"Видео сам људе верне, марљиве, посвећене свом послу. Видео сам људе, и то није лако видети. Видео сам људе који су насмејани и који имају енергије и који имају веру у будућност."

Вучић је рекао да је од једне запослене у фабрици (Катарине Тресач) чуо да је њена плата једина у кући поред пензије и да је њен муж столар те поручио да су столари, тесари као и вариоци потребни у Србији и да је уверен да ће и њен муж бити запослен.

"Али сам хтео да кажем да сам и у њеним али и у очима других дама и мушкараца који су много спретнији него ја, и умеју те пипаве и тешке послове да раде рукама, видео сам и жар и жељу да ова компанија напредује и буде успешна", рекао је Вучић.

Радницима је рекао да је држава захваљујући свим оним мерама због којих су га, како је рекао, псовали пре четири године, успела да уштеди 4,6 милиона евра и да тим новцем плати "Amphenol"-у како би се запослило 1.000 радника.

"Надам да ће бити и 2.000, и више од тога", рекао је председник Вучић.

Председник је подсетио да је Србија у врху Европе по нивоу раста ове године, са 4,5 одсто, а да је Србија имала јавни дуг од 79 одсто пре четири године.

До краја године, каже, тај дуг ће пасти испод 50 одсто.

"Што значи, госпођо Тресач, и за вашу и за другу децу, да они неће морати да отплаћују ни ваше ни моје, ни ваших родитеља дугове. Да ће имати чист рачун и да онолико колико буду радили толико ће зарадити у будућности, а неће бити оптерећени свим лошим што им је остављено", поручио је председник обраћајући се окупљеним радницима у фабрици.

Улагање у цео округ

Казао је и да држава жели да гради и Моравски коридор који ће повезати Чачак са Краљевом, Крушевцем, Ћићевцем и Појатама.

"Да на сваку страну Србије можете брзо, лако и једноставно да одете. Да бисте могли да живите овде где сте рођени, да бисте видели будућност за своју децу", поручио је председник.

Он је рекао да су жене те које су одговорне и да су их некада неки потцењивали, а да због тога што то истиче и говори мушкарци могу да се "љуте колико желе".

"Не гласају жене за оне који су много лепи, жене увек бирају стабилност и сигурност, бирају породицу и бирају децу и будућност", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је договорено да се ангажује ЕПС како би се осветлиле улице у Трстенику, а да ће бити ангажовани и "Путеви Србије" да се уреде прилази фабрици како би се грађани осећали безбедније и сигурније.

"Мораћемо још много више да радимо и у Александровцу, Брусу и Варварину и Ћићевцу, а не само у Крушевцу. Верујем да ћете бити задовољни и шта год ко говорио, моћи ће те да видите неупоредиво већи труд и ангажман", поручио је председник.

Вучић је додао да ће општина од ове фабрике имати много веће приходе које ће моћи да улаже у инфраструктуру, обданишта, школе у Трстенику, а радницима је поручио:

"Улили сте ми велику снагу и енергију, жељу да наставимо да радимо још снажније и јаче", рекао је председник са жељом да "сачувате те осмехе заувек, како за фабрику тако и за своје родитеље, браћу, сестре и своју децу".

"Не градимо фабрике и путеве због избора"

Председник је данас рекао и да га је један припадник његовог обезбеђења, припадник Кобри родом из Трстеника, упитао пре неких шест месеци "какви су то избори на помолу".

"Каже, пита га народ у Трстенику, јер су кренули путеви да се асфалтирају, а кажу то никад нема осим кад су неки избори... Ово причам, не случајно, већ зато што сам разумео да, уз тешке мере, није мој посао да вам се додворавам, већ да најтеже ствари урадимо да бисмо нешто оставили нашој деци", рекао је Вучић.

Поручио је да фабрике, па ни ону која је данас отворена у Трстенику, не отвара због избора већ је то "нормалан део његовог посла".

"Тако ћемо да радимо улице, путеве, и у Трстенику, Александровцу, Брусу, Ћићевцу, Варварину... И верујем да ћете бити задовољни и да ћете видети неупоредиво већи труд, ангажман и напредак ваших места", рекао је Вучић.

Додао је да ће Трстеник имати веће приходе од отварања нове фабрике, које ће моћи да улаже у школе, обданишта...

Један од водећих глобалних произвођача електронских и оптичких конектора и кабловских система у августу је отворио погон у некадашњем објекту трговинског предузећа "Западна Морава".

"Amphenol Automotive Technology" тренутно има 130 запослених, а како је раније најављивао председник општине Трстеник Александар Ћирић у плану је да се, проширивањем производње на 7.000 квадратних метара, следеће године запосли 1.000 радника.

Фабрика у Трстенику део је корпорације "Amphenol", која је основана 1932. године и данас има око 68.000 запослених широм света.

Свечаном отварању присуствовали су и директорка фабрике у Трстенику Јана Јаворка, председник општине Трстеник Александар Ћирић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво